Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Βιταμίνες5 οφέλη της βιταμίνης Α και των καλύτερων πηγών τροφίμων

1. Διατηρεί την όραση

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη διατήρηση της νυχτερινής όρασης και της όρασης με χαμηλό φως, επειδή σχηματίζει χρωστικές ουσίες μόρια που σας βοηθούν να βλέπετε χρώμα που απαιτούνται για τη νυχτερινή όραση Η βιταμίνη Α παίζει επίσης ρόλο στην προστασία του κερατοειδούς χιτώνα , το καθαρό εξωτερικό στρώμα του ματιού. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση

2. Βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη Α απαιτείται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την ενίσχυση του επιθηλίου και των βλεννογόνων ιστών που καλύπτουν την πλειονότητα των οργάνων μας.

Αυτοί οι ιστοί αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και αποτελούν βασικό μέρος της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού στη μόλυνση.

Η βιταμίνη Α έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τα κύτταρα να καταστραφούν σε μια διαδικασία γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Η συνεχής βλάβη των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η απώλεια όρασης .

3. Υποστηρίζει τη λειτουργία των οργάνων

Οι κανονικές ποσότητες βιταμίνης Α βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών προάγοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων και ιστών .

4. Μειώνει και αντιμετωπίζει την ακμή

Ένας τύπος βιταμίνης Α, που διατίθεται με συνταγή ή σε μικρές δόσεις σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, που ονομάζεται ρετινόλη θεωρείται μία από τις καλύτερες τοπικές θεραπείες για την ακμή. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως όταν οι πόροι του δέρματος φράσσονται με νεκρά κύτταρα και έλαια . Η ρετινόλη αντιμετωπίζει την ακμή ενεργώντας ως ακραίο απολεπιστικό, αφαιρώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και με τη σειρά του προάγει την ανάπτυξη νέων κυττάρων , μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική ανανέωση .

5. Βοηθά σε μια υγιή εγκυμοσύνη

Η λήψη αρκετής, αλλά όχι υπερβολικής, βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα.

Πίσω →