Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Προετοιμασία για αγώνεςΟ καφές μπορεί να ενισχύσει τις αντοχές σας στην άσκηση!

Υπάρχει ένας πλούτος από μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της καφεΐνης σε μορφή δισκίου, αλλά πολύ λιγότερες εξέτασαν τις επιδράσεις της καφεΐνης αφού ληφθεί μέσω του καφέ.

Καφεΐνη και αντοχή!

Η καφεΐνη είναι ίσως το πλέον χρησιμοποιούμενο διεγερτικό και ψυχοτρόπο ναρκωτικό στον πλανήτη. Απορροφάται σχετικά γρήγορα μόλις φτάσει στο στομάχι και χτυπά τα μέγιστα επίπεδα στο αίμα 1-2 ώρες μετά την κατάποση. Το διεγερτικό απορροφάται σε περισσότερα είδη ιστών του σώματος και έχει μια επίδραση σε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων. Στη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον τρόπος ενέργειας και έτσι βελτιωμένη απόδοση. Στη δεκαετία του '80, η γνώμη ενεργοποιηθεί. Η επιστημονική συναίνεση ήταν ότι η καφεΐνη δεν είχε στην πραγματικότητα, τη βελτίωση της φυσικής αντοχής. Έρευνες έδειξαν ότι 3-9 mg καφεΐνης ανά kg σωματικού βάρους (περίπου 2-5 φλιτζάνια καφέ), 1 ώρα πριν από την άσκηση, αυξάνει την αντοχή.

Καφές εναντίον χαπιών καφεΐνης!

Σήμερα, η επιστημονική άποψη υποστηρίζει ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει ορισμένους τύπους της φυσικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής και της χρονομέτρησης. Πιστεύεται γενικά ότι η καφεΐνη σε μορφή δισκίου είναι περισσότερο επωφελής για απόδοση από ότι όταν καταναλώνεται ως καφέ. Οι ακριβείς λόγοι για τις διαφορές στην επίδραση μεταξύ των μορφών καφεΐνης δεν είναι γνωστές, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι άλλα συστατικά του καφέ μπορεί να παίζουν ρόλο. Ο καφές αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν θετικές επιδράσεις της καφεΐνης ή να έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοση. Οι αθλητές που καταναλώνουν 3-7 mg καφεΐνης μέσω του καφέ παρουσίασαν μέση βελτίωση της απόδοσης αντοχής τους 24%.

Πίσω →