Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που ονομάστηκε αρχικά από τη λειτουργία της να προάγει την παραγωγή γάλακτος (γαλουχία) στα θηλαστικά ως απόκριση στο θηλασμό των μικρών μετά τη γέννηση. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι έχει περισσότερες από 300 λειτουργίες στο σώμα. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τομείς: αναπαραγωγικό, μεταβολικό, ρύθμιση υγρών (ωσμορύθμιση), ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσορρύθμιση) και συμπεριφορικές λειτουργίες.

Στους ανθρώπους, η προλακτίνη παράγεται τόσο στο μπροστινό τμήμα της υπόφυσης (πρόσθιος αδένας της υπόφυσης) όσο και σε μια σειρά από θέσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Τα γαλακτοτροφικά κύτταρα στην υπόφυση παράγουν προλακτίνη, όπου αποθηκεύεται και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ανθρώπινη προλακτίνη παράγεται επίσης στη μήτρα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τον εγκέφαλο, τους μαστούς, τον προστάτη, το δέρμα και τον λιπώδη ιστό.

Προλακτίνη και γονιμότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα. Οι όγκοι του προλακτινώματος μπορεί να ασκήσουν πίεση στην υπόφυση σας και να σταματήσουν την παραγωγή ορμονών. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπουπόφυση. Στους άνδρες, αυτό προκαλεί χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και απώλεια τριχών στο σώμα. Στις γυναίκες, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Η υπερπρολακτιναιμία μπορεί να δυσκολέψει μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορούν να διακόψουν τη φυσιολογική παραγωγή των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης. Αυτό μπορεί να κάνει τις ωοθήκες να απελευθερώνουν ακανόνιστα τα ωάρια ή να σταματήσουν εντελώς. Τα φάρμακα και άλλες θεραπείες για το προλακτίνωμα βοηθούν στην αποκατάσταση της γονιμότητας στις περισσότερες γυναίκες. Εάν ανακαλύψετε ότι έχετε υψηλά επίπεδα προλακτίνης ή όγκους προλακτινώματος, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπείες. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε για την αφαίρεση ή τη μείωση των όγκων.

Ποια είναι τα φυσιολογικά αποτελέσματα;

Γυναίκες που δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη : <25ng/mL

Γυναίκες σε εγκυμοσύνη: 34 εώς 386 ng/mL

Άνδρες : < 15ng/mL

Πίσω →