• Τι είναι οι Προσταγλανδίνες;

Οι προσταγλανδίνες είναι φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα με ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές των ορμονών. Επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές διαδικασίες και πιστεύεται επίσης ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την επίλυση της φλεγμονής στο σώμα.

Ενώ οι περισσότερες ορμόνες απελευθερώνονται από έναν αδένα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε όλο το σώμα στην κυκλοφορία του αίματος, οι προσταγλανδίνες παράγονται στην περιοχή του σώματος όπου χρειάζονται.

  • Προσταγλανδίνες και Αναπαραγωγή

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του ρόλου των προσταγλανδινών στην αναπαραγωγή, είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο σώμα σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, οι προσταγλανδίνες ενεργοποιούν τους μύες στη μήτρα σας να συστέλλονται. Αυτές οι συσπάσεις βοηθούν στην αποβολή της επένδυσης της μήτρας.

Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονες κράμπες περιόδου και οι σοβαρές συσπάσεις μπορεί να προκαλέσουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τη μήτρα.

Όταν οι έγκυμονούαες ξεκινούν τον τοκετό, οι προσταγλανδίνες βοηθούν στη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και στην εμφάνιση συσπάσεων.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει προσταγλανδίνες για να προκαλέσει τοκετό, εάν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να γεννήσετε πριν συμβεί φυσικά ο τοκετός.

  • Προσταγλανδίνες και φλεγμονή

Όταν μέρος του σώματός σας έχει φλεγμονή, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται σε μόλυνση ή τραυματισμό.

Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος για το σώμα σας να προσπαθεί να θεραπεύσει τις κατεστραμμένες περιοχές, αλλά μπορεί επίσης να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου.Η φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην αρθρίτιδα, τον λύκο, τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι προσταγλανδίνες παίζουν βασικό ρόλο στη φλεγμονή συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ερυθρότητας, οιδήματος, θερμότητας και πόνου.

Η υπερβολική παραγωγή προσταγλανδινών λόγω φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αρθρίτιδα
  • Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Επώδυνες κράμπες περιόδου

Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετές προσταγλανδίνες, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβετε προσταγλανδίνες για τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων:

  • Έλκη στομάχου
  • Γλαύκωμα
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες σε νεογέννητα μωρά

 

Πίσω →