Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για να αυξηθεί η γονιμότηταΠοια είναι η σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και της γονιμότητας;

Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, υπάρχουν συχνά διατροφικές συστάσεις που γίνονται για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των θρεπτικών συστατικών, την αύξηση των αντιοξειδωτικών, την υποστήριξη της σωστής σύνθεσης ορμονών και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτές οι συστάσεις πρέπει να εξατομικεύονται, καθώς κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά είτε ελαχιστοποιούνται είτε εξαλείφονται ως μέρος ενός γενικού στόχου για τη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να συμβάλλει σε προκλήσεις γονιμότητας.

Ερευνες έχουν δείξει  ασαφή αποτελέσματα όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στη γονιμότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών έχουν ταχύτερη μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία . Επομένως, φαίνεται ότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι επιβλαβή για τη γονιμότητα. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του ποσοστού ζώντων γεννήσεων σε γυναίκες άνω των 35 ετών που υποβάλλονται σε τεχνητή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή . Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικά, τουλάχιστον σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δεν βρήκε καμία συσχέτιση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να συστήσει στις γυναίκες να αυξήσουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών για λόγους γονιμότητας.

Τα υγιή λίπη είναι ευεργετικά για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ υποστηρίζουν την ωορρηξία και την παραγωγή ορμονών. Συχνά συνιστούμε την αύξηση των υγιεινών λιπαρών στη διατροφή όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Ωστόσο, τα φυτικά λίπη όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες από τα ζωικά λίπη όπως τα γαλακτοκομικά.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά για τη γονιμότητα;

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο επιβλαβή σε καταστάσεις όπως το PCOS και η ενδομητρίωση. Ωστόσο, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν αυτές τις παθήσεις, τα γαλακτοκομικά μπορεί να πρέπει να αποφεύγονται λόγω φλεγμονής ή ευαισθησίας στα τρόφιμα.

Γαλακτοκομικά και PCOS

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας υποκείμενος παράγοντας στο PCOS που συμβάλλει στην ανωορρηξία και στα συμπτώματα υψηλών ανδρογόνων, όπως η ακμή και η τριχοφυΐα ανδρικού τύπου. Με την αντίσταση στην ινσουλίνη, υπάρχουν αυξημένα βασικά επίπεδα ινσουλίνης και οι υποδοχείς δεν ανταποκρίνονται όσο καλά θα έπρεπε. Έτσι, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, είναι πιο δύσκολο για την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της και να φέρει το σάκχαρο του αίματος έξω από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και χαμηλής περιεκτικότητας σε γαλακτοκομικά βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μείωσε την τεστοστερόνη και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους σε ασθενείς με PCOS. Επομένως, η μείωση των γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα με αυτήν την πάθηση.

Τα γαλακτοκομικά τείνουν να είναι πιο διεγερτικά για την ινσουλίνη καθώς θεωρούνται τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί σχετικά υψηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από άλλες τροφές και απαιτείται περισσότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπιστεί αυτό το φορτίο σακχάρου στο αίμα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχουν συχνά πιο βαθύ αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη, επειδή το λίπος είναι ευεργετικό για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είναι συνήθως υψηλότερα σε ζάχαρη και μπορεί να οδηγήσουν σε περίσσεια ανδρογόνων. Αυτό μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να συμβάλει σε συμπτώματα όπως η ακμή και η τριχοφυΐα.

Τα γαλακτοκομικά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον σχηματισμό ακμής μέσω των ορμονών που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα και των διεγερτικών επιδράσεων στον αυξητικό παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1).

 Ο IGF-1 διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων και αυξάνει την έκκριση σμήγματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και σχηματισμό ακμής .Η ακμή είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε ασθενείς με PCOS λόγω αυξημένων ανδρογόνων. Ως εκ τούτου, σε αυτόν τον πληθυσμό τα γαλακτοκομικά είναι καλύτερα να αποφεύγονται.

Γαλακτοκομικά και Ενδομητρίωση

Υπάρχουν θεωρίες ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα από τα γαλακτοκομικά στο σύνολό τους. Από την άλλη πλευρά, περαιτέρω έρευνες έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις των γαλακτοκομικών στην ενδομητρίωση καθώς συχνά περιέχουν ορμόνες και τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη αυτής της πάθησης.

Τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) και οι διοξίνες είναι τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα. Αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στο λίπος και βρίσκονται σε υψηλότερες ποσότητες στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Στην πραγματικότητα, το 90% της έκθεσής μας σε PCB και διοξίνες γίνεται μέσω των τροφίμων . Αυτές οι τοξίνες δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που μπορούν να αλλάξουν τις ορμονικές αποκρίσεις, να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενδομητρίωσης.

Γενικά, τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι ένα προφλεγμονώδες τρόφιμο που μπορεί να περιέχει ορμόνες και χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα που μπορεί να επιδεινώσει την ενδομητρίωση. Επομένως, συχνά συνιστούμε να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε αυτήν την κατάσταση.

Συστάσεις σε πακέτο

  • Οι διατροφικές συστάσεις πρέπει να εξατομικεύονται.
  • Τα άτομα με ενδομητρίωση ή PCOS θα πρέπει πιθανότατα να ελαχιστοποιούν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Τα γαλακτοκομικά μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό ακμής ή στην επιδείνωση αυτής της κατάστασης.
  • Οι ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και τη στειρότητα απουσία συμπτωμάτων.

 

 

Πίσω →