Τι σχέση έχει η υγεία του εντέρου με τη γονιμότητα;

Το έντερό σας κάνει πολύ περισσότερα από το να αφομοιώνει, να απορροφά και να αποβάλλει την τροφή. Το έντερό σας επηρεάζει την υγεία κάθε συστήματος στο σώμα σας. Είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε, πώς συνθέτετε και εκκρίνετε ορμόνες και επηρεάζει επίσης τη γονιμότητά σας. Η ουσία είναι ότι όταν το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά.

  • Το μικροβίωμα του εντέρου είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των δεσμευμένων οιστρογόνων σε ελεύθερο, ενεργό οιστρογόνο μέσω του ενζύμου Β-γλυκουρονιδάση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση, χωρίς ένα υγιές μικροβίωμα, ο μεταβολισμός και η λειτουργία των οιστρογόνων εξασθενεί και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συνέπειες για την υγεία, όπως η ενδομητρίωση, το PCOS, η υπερπλασία του ενδομητρίου και η στειρότητα. Στα συμπεράσματα αυτής της  ανασκόπησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία του μικροβιώματος του εντέρου για τη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων θα πρέπει να θεωρείται ως μια επιπλέον θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από οιστρογόνα συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας.
  • Η υγεία του εντέρου, και συγκεκριμένα το μικροβίωμα του εντέρου, παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν λειτουργεί βέλτιστα ως αποτέλεσμα της κακής υγείας του εντέρου, το σώμα μας μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση χρόνιας φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης . Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης που οδηγούν σε αποτυχία εμφύτευσης , ανάπτυξη αυτοάνοσων διεργασιών που επηρεάζουν τη γονιμότητα και ανάπτυξη αντισπερματικών αντισωμάτων που εμποδίζουν τη γονιμοποίηση. Ευτυχώς, τα προβιοτικά συμπληρώματα για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού .

Διατροφή

  • Αφαιρέστε τα φλεγμονώδη τρόφιμα από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, περιορίστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα σάκχαρα, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα και τη σόδα.
  • Καταναλώστε μια διατροφή πλούσια σε τροφές που θεραπεύουν το έντερο, όπως ζωμό οστών, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, προβιοτικά, υγιή λίπη και φρούτα και λαχανικά!

Πίσω →