Ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά για ανδρική και θηλυκή γονιμότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά: το φαγητό είναι σημαντικό για όλες τις πτυχές της ζωής και η γονιμότητα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το σώμα μας παίρνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε από την καθημερινή μας διατροφή , και η δημιουργία μιας νέας ζωής - η οποία είναι ακριβώς η υγεία της γονιμότητας - απαιτεί επίσης μικροθρεπτικά συστατικά. Λοιπόν, ποιες βιταμίνες είναι σημαντικές για τη γονιμότητα;

Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως πώς η διατροφή και τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν άμεσα τη γονιμότητα, αλλά οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Eπίσης Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά (όπως η κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία ) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών;

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε μέσω μιας υγιεινής διατροφής ή με τη βοήθεια συμπληρωμάτων εάν αυτό συνιστά ο γιατρός σας. Για όσους έχουν συγκεκριμένες ανεπάρκειες βιταμινών, η λήψη συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει.

Τι γίνεται όμως αν δεν σας λείπει πραγματικά τίποτα διατροφικά; Ένα συμπλήρωμα βιταμινών θα ενισχύσει τη γονιμότητά σας; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Ορισμένες μελέτες λένε ναι, αλλά πολλές δεν έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τους παράγοντες γονιμότητας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Πολλές μελέτες σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι επίσης μικρές ή δεν είναι καλά σχεδιασμένες. Με τα παραπάνω, παρακάτω υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα που θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία της γονιμότητας.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β περιλαμβάνουν Β-3 (νιασίνη), Β-6 (πυριδοξίνη), Β-9 (φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ) και Β-12. Όλοι οι τύποι βιταμινών Β παίζουν ζωτικό ρόλο στον σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια Β-12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία συμβαίνει όταν το αίμα έχει ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή ποσότητα αιμοσφαιρίνης.

Η σωστή λειτουργία των νεύρων και η κυτταρική ενέργεια εξαρτώνται επίσης από τα υγιή επίπεδα βιταμινών Β. Όσον αφορά τη γονιμότητα, οι Β-6 και Β-9 (γνωστές ως φυλλικό οξύ ή συνθετική έκδοση, το φολικό οξύ) είναι οι πιο απαραίτητες βιταμίνες Β για εστίαση.

Βιταμίνη Β-6 και Γονιμότητα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα Β-6 στο αίμα είναι πιο πιθανό να είναι γόνιμες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλή αύξηση των επιπέδων Β-6; Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ακόμη ερευνηθεί ή αποδειχθεί.

Ένας πιθανός λόγος για τη σύνδεση Β-6 με τη γονιμότητα μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η οποία είναι ένα κοινό αμινοξύ που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Σε υψηλά επίπεδα, η ομοκυστεΐνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στα ωοθυλάκια σχετίζονται επίσης μεπροβλήματα ωορρηξίας .χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης , εν τω μεταξύ, μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρωματικό φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β-6 και Β-12 μείωσαν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε γυναίκες με ιστορικό απώλειας εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μέτρησαν τα επίπεδα Β-6 στον ορό, αλλά σημείωσαν ότι η συμπλήρωση αύξησε τα επίπεδα φολικού οξέος.

Βιταμίνη Β-9 (φυλλικό οξύ) και γονιμότητα

Iσως μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες Β για τη γονιμότητα και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου είναι το φυλλικό οξύ ή το Β-9. Το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία γονιμότητα.

Για τις γυναίκες, γνωρίζουμε ότι μια χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η σπονδυλική στήλη.  Mία έρευνα το 2012 διαπίστωσε ότι η σωστή πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα προγεστερόνης και τα χαμηλά επίπεδα Β-9 μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη ωορρηξία .

Για τους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο σπέρμα σχετίζονται με κακή υγεία του σπέρματος. Οι άνδρες με χαμηλό διαιτητικό φυλλικό οξύ είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο ποσοστό σπέρματος που έχει υποστεί βλάβη στο DNA. Η συμπλήρωση φυλλικού οξέος (μαζί με ψευδάργυρο) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης σπέρματος , σε ορισμένες περιπτώσεις.

Φολικό οξύ έναντι φυλλικού οξέος

Το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή του Β-9. Όταν τα τρόφιμα εμπλουτίζονται με Β-9, είναι σχεδόν πάντα με τη μορφή φολικού οξέος.Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπληρωμάτων βιταμινών περιέχει φολικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ είναι η πιο εύκολα βιοδιαθέσιμη μορφή του Β-9. Όταν παίρνετε συμπληρώματα φολικού οξέος, το σώμα σας πρέπει να μετατρέψει το φολικό οξύ σε φυλλικό οξύ. Διαφορετικά, τα κύτταρά σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θρεπτική ουσία.

Το φυλλικό οξύ είναι η μορφή του Β-9 που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως φακές, ρεβίθια, σκούρα φυλλώδη χόρτα, σπαράγγια και μπρόκολο. Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμινών με φυλλικό οξύ αντί για φολικό οξύ, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένο .

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βρίσκεται καλύτερα μέσω φρούτων και λαχανικών, ειδικά εσπεριδοειδών, μούρων και πιπεριών. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση υγιούς συνδετικού ιστού και είναι επίσης σημαντική για την επούλωση πληγών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την αρνητική επίδραση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες στο σώμα. Συχνά σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε σε ερευνητικές μελέτες, βρέθηκε ότι η βιταμίνη C βελτιώνει την υγεία του σπέρματος και μειώνει τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος.

Ασβέστιο

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για υγιή λειτουργία των οστών, αλλά ξέρατε ότι παίζει επίσης ρόλο στην υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία των μυών, τη μετάδοση των νεύρων και την ορμονική ισορροπία;

Σε μια έρευνα διαπιστώθηκε  ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα (τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D) είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό και είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν ενδομητρίωση και προβλήματα ωορρηξίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό για την γονιμότητας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα και λαμβάνεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Η βιταμίνη D λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο για να βοηθήσει στη διατήρηση ισχυρών οστών. Αλλά είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υπογονιμότητα. Τόσο τα θηλυκά όσο και τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D και μεταβολικά ένζυμα, υποδηλώνοντας ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γονιμότητα.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με προβλήματα ωορρηξίας και αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης τείνουν να είναι υψηλότερα στους άνδρες και τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

Σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για την υγιή δημιουργία και λειτουργία των κυττάρων του αίματος. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Ενώ ο σίδηρος είναι ένα συστατικό που λαμβάνουμε συνήθως από την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, μπορείτε επίσης να τον προμηθευτείτε από φασόλια, φακές, σπανάκι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Έχετε υπόψη το ποσό που λαμβάνετε καθώς και εφαρμόστε άλλα μέτρα άνεσης για να εξουδετερώσετε τις δυσκοιλιότητες.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, στη σύνθεση του DNA, στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στην αναπαραγωγή. Οι ξηροί καρποί της Βραζιλίας περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα σεληνίου. άλλες κοινές πηγές περιλαμβάνουν τον τόνο, τις σαρδέλες και τις γαρίδες.

Στις γυναίκες, η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σελήνιο αύξησε τον κίνδυνο ελαττώματος ωχρινικής φάσης.

Μια μελέτη σε άνδρες με μειωμένη κινητικότητα σπέρματος διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση σεληνίου αύξησε σημαντικά τον αριθμό, την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα και τη φυσιολογική μορφολογία.

Ψευδάργυρος

 Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό, υπεύθυνο για τη σωστή κυτταρική λειτουργία, την ανοσία, την επούλωση πληγών, τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Είναι επίσης απαραίτητο για υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη, από την εγκυμοσύνη έως την ενηλικίωση.

Έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες για τη γονιμότητα των ανδρών και τον ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ανδρικών ορμονών, καθώς και για την φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση του σπέρματος. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και υπογοναδισμό . Άνδρες με κακά αποτελέσματα ανάλυσης σπέρματος τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου τόσο στις δοκιμές σπέρματος όσο και στον ορό αίματος.

 

Πίσω →