Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για ΗμικρανίεςH διατροφή είναι μία από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες

Κάποιο άνθρωποι πάσχουν από ημικρανία, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη ταχυπαλμία ή ακόμα και μια αίσθηση να πάλλεται ένα ή και περισσότερα τμήματα του κεφαλιού. Οι ημικρανίες συχνά συνδέονται με στομαχικές διαταραχές, έμετο και μια ασυνήθιστη ευαισθησία σε πολύ φως και ήχο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανία γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία από αυτές τις κεφαλαλγίες μπορεί να τους αφήσει σχεδόν ανίκανος για ώρες ή ακόμα και μέρες μέσα σε μια στιγμή. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να αποφεύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας ημικρανίας.

  1. Ο οίνος!

Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα ψηλό ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική μέρα. Αλλά το κρασί και κυρίως το κόκκινο κρασί, είναι  πιθανό να προκαλέσει ημικρανία. Σύμφωνα με την έρευνα από ειδικούς στον τομέα, το αλκοόλ γενικά παίζει ρόλο στην εκτιμώμενη 30 τοις εκατό των προσβολών ημικρανίας. Δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί το κρασί παίζει ένα τέτοιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ημικρανιών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι οι ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των τανινών, που προκαλούν ημικρανίες.

  1. Τα παλαιωμένα τυριά!

Λίγα δείπνα θα είναι πλήρη χωρίς τυρί. Είναι νόστιμο για κροκέτες, φρέσκο ψωμί, ή απλά από μόνο του. Μερικά από τα πιο δημοφιλή τυριά του κόσμου έχουν πολύ καλή γεύση επειδή ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό περιλαμβάνει την Gorgonzola, το καμαμπέρ, και ακόμη και το τσένταρ.

Ωστόσο, αυτά τα τυριά έχουν συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση των ημικρανιών. Δυστυχώς, οι γιατροί ακόμα δεν είναι σίγουροι ότι η αιτία είναι αυτά, αν και πολλοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με την παρουσία των ενώσεων που είναι γνωστές ως tyramines, οι οποίες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

  1. Η καφεΐνη!

Για πολλούς ανθρώπους η ιδέα της έναρξης την ημέρα χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι ακούγεται αδύνατη. Χάρη στην ισχυρή γροθιά καφεΐνης, ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά του κόσμου, που πωλούνται σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ωστόσο, για πάσχοντες από ημικρανία, η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Πιστεύεται ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Η καφεΐνη επίσης αφυδατώνει το σώμα, και αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην έναρξη μιας ημικρανίας.

  1. Το επεξεργασμένο κρέας!

Υπάρχει κάτι καλύτερο σε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του καλοκαιριού από ένα hot dog στην αυλή; Δυστυχώς, αυτή η νόστιμη θεραπεία έχει τα μειονεκτήματά της και δεν είναι μόνο με τη μορφή των επιπλέον θερμίδων, λίπους ή νατρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το χοτ ντογκ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα είναι το νιτρικό νάτριο, ένα συντηρητικό που βρέθηκε στα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η μοναδική ένωση μπορεί να προκαλέσει επώδυνες ημικρανίες.

  1. Η ασπαρτάμη!

Η ασπαρτάμη μπορεί να βρεθεί σε μια ευρεία ποικιλία ποτών, μερικά από τα οποία είναι απίστευτα δημοφιλή. Αλλά η ασπαρτάμη, η οποία είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, παραμένει αμφιλεγόμενη. Ένας λόγος είναι ότι αυτή μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ημικρανίας. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν τη σχέση μεταξύ της ασπαρτάμης και των ημικρανιών, αλλά ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν οι πάσχοντες από ημικρανίες να το αποφύγουν με κάθε κόστος. Η ασπαρτάμη μπορεί επίσης να βρεθεί σε δημητριακά πρωινού, πουτίγκες, ζελατίνες, και συσκευασμένα τρόφιμα.

 

 

Πίσω →