Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπάρχουν  ενδείξεις ότι ορισμένες βιταμίνες μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητα της ημικρανίας.

Μπορούν οι βιταμίνες να βοηθήσουν στην ημικρανία;

Τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανία μπορεί να έχουν διαφορετικούς παράγοντες ενεργοποίησης και διατροφικές ανάγκες, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό μιας βιταμίνης που θα βοηθήσει. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρουν μια βιταμίνη χρήσιμη, ενώ άλλοι όχι.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βιταμίνες που οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει ως πιθανά φάρμακα για την ημικρανία. Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ακόλουθες βιταμίνες και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας ή της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας:

  • βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
  • μαγνήσιο
  • CoQ10
  • πυρετός
  • βιταμίνη D
  • μελατονίνη

Μεταξύ των πιο συχνά συνιστώμενων βιταμινών και συμπληρωμάτων είναι η βιταμίνη Β2, το μαγνήσιο και το συνένζυμο Q10.

Βιταμίνη Β2

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια. Τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές αυτού του αντιοξειδωτικού.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νεύρων, την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μία έρευνα έδειξε ότι το μαγνήσιο θα μπορούσε να αποτρέψει την ημικρανία πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο.

Καλές διατροφικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τις μπανάνες , το μπρόκολο και το σπανάκι. Εναλλακτικά, οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν συμπληρώματα.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και έχει μια σειρά από λειτουργίες στο σώμα. Για παράδειγμα, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και δρα ως αντιοξειδωτικό.

Τα λιπαρά ψάρια, το κρέας οργάνων και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν αρκετό συνένζυμο Q10 στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους πάσχουν από ημικρανία.

 

Πίσω →