Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών αλλαγών, των ισχυρών οσμών, του άγχους, της απώλειας ύπνου, των διακυμάνσεων στα επίπεδα οιστρογόνων και των ορισμένων τροφίμων και ποτών. Το να αποφεύγετε τα τρόφιμα που τους προκαλούν μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την ένταση των πονοκεφάλων που προκαλούνται. 

Παρακάτω αναφέρονται 5 από αυτά:

  1. Φρούτα, λαχανικά και όσπρια:

 Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν όλα τα οιστρογόνα των φυτών που αμβλύνουν τις αρνητικές επιδράσεις των οιστρογόνων που παράγει φυσικά το σώμα μας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γυναίκες που προσβάλλονται από ημικρανίες κατά την διάρκεια της περιόδου τους - οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε απότομη πτώση των οιστρογόνων. Το σκεπτικό έχει ως εξής: όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο οιστρογόνων σας συνολικά, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να μειωθεί κατά την περίοδο της πτώσης. Οι ίνες σε αυτά τα τρόφιμα που καταπολεμούν την ημικρανία βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας των οιστρογόνων από το σώμα, οπότε δεν ανακυκλώνονται πίσω στην κυκλοφορία του αίματός σας.

 Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των τροφίμων: Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όταν τρώτε λιγότερο λίπος, το σώμα σας δημιουργεί λιγότερα οιστρογόνα!

 Στόχος: Να λαμβάνετε τις συνιστώμενες 7 έως 10 ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών.

  1. Λιπαρά ψάρια:

 Το γνωρίζετε ως υγιεινό τρόφιμο, αλλά ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια (όπως το σκουμπρί, η πέστροφα και η ρέγγα) μπορούν να βοηθήσουν και στον έλεγχο των ημικρανιών. Αυτά τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA.

 Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που προσφέρουν τα λιπαρά ψάρια, αν ληφθούν υπό μορφή συμπληρώματος, μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών σε μερικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

 Στόχος: Δόσεις των 125 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

  1. Καφές:

 Αν και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους, όταν μια ημικρανία χτυπά, μερικά φλιτζάνια καφέ βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Η καφεΐνη είναι τόσο αποτελεσματική για τη συμβολή της στη συρρίκνωση των διογκωμένων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, είναι ένα από τα βασικά συστατικά (μαζί με την ακεταμινοφαίνη και την ασπιρίνη) των φαρμάκων για ημικρανία.

Στόχος: 1-2 φλιτζάνια καφέ όταν προκαλείται ημικρανία

  1. Τζίντζερ:

 Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό έχει αρκετές ισχυρές ενώσεις που είναι παρόμοιες με εκείνες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μπορεί να λειτουργήσει κατά της ημικρανίας παρεμποδίζοντας τις φλεγμονώδεις ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Το τζίντζερ δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά για την ανακούφιση του πονοκεφάλου, αλλά ακόμα και αν δεν ελέγχει την ημικρανία, βοηθάει στην ανακούφιση της ναυτίας που συχνά συνοδεύει την ημικρανία.

 Στόχος: Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε σε μορφή σκόνης ή ως φρέσκια πιπερόριζα στο μαγείρεμα ή να παραγγέλνετε μερίδες με τζίντζερ. Ή όταν μια ημικρανία εμφανίζεται, ανακατέψτε μερικά κουταλάκια του γλυκού σκόνη τζίντζερ σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το κάθε λίγες ώρες για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου. Μπορείτε επίσης να πιπιλίζετε την αποξηραμένη καραμέλα τζίντζερ.

  1. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο:

 Τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι όλα ψηλά σε μαγνήσιο, και είναι, συχνά ανεπαρκείς σε ανθρώπους που προσβάλλονται από ημικρανίες. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου πιστεύεται ότι καθιστούν τον εγκέφαλο ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αιτίες ημικρανίας.

 Στόχος: Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου είναι 310 έως 320 mg για τις γυναίκες και 400 έως 420 mg για τους άνδρες. Στόχος 400 έως 700 mg ημερησίως για να βοηθήσετε στον έλεγχο της ημικρανίας εάν έχετε μεγάλου βαθμού ανεπάρκεια. Οι ψημένοι σπόροι κολοκύθας είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, με περίπου 151 mg για κάθε 30 γραμμάρια. Τα καρύδια Βραζιλίας (107 mg ανά 30 g) και τα αμύγδαλα (78 mg ανά 30 g) αποτελούν επίσης καλές πηγές. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε βακαλάο, ο οποίο περιέχει 91 mg σε μερίδα 90 γραμμαρίων.

Πίσω →