Εκχυλίσματα από ποικιλίες σταφυλιών, έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στις τοξικές επιπτώσεις του όζοντος στους πνεύμονές μας. Σε  έρευνα απομόνωσαν ανθρώπινη SP-Α πρωτεΐνη , που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην εσωτερική επιφάνεια του πνεύμονα και παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική ανοσία, πρόσθεσαν σε αυτή φυτικές πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σταφύλια αλλά και σε άλλες τροφές και διαπίστωσαν ότι οι ισχυρές αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη από την οξείδωση που της προκαλεί το όζον.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι όταν οι πολυφαινόλες αυτές συνεργούν μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, η δράση τους είναι πιο αποτελεσματική. Συνεπώς, καταναλώνοντας σταφύλια μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (λαχανικά, όσπρια, κρασί , τσάι), έχουμε μεγαλύτερη προστασία.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε νερό, περιέχουν γλυκόζη φρουκτόζη, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο. Φώσφορο, νάτριο, πηκτίνη, οργανικά οξέα βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες  και ανθοκυανίνες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του φωσφόρου που περιέχεται στα σταφύλια είναι με τη μορφή λεκιθίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο.

 

Πίσω →