Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό Ανοσοποιητικό ΣύστημαΗ υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για να κρατήσει τη λειτουργία του σώματος σε αρμονία.

Οι ειδικοί λένε ότι τρόφιμα όπως τα  λαχανικά, τα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες  περιέχουν ουσίες που μπορεί να μας προστατεύσουν  από τον καρκίνο.  Πιστεύουν ότι οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και τα  αντιοξειδωτικά που βρίσκονται  σε αυτά τα τρόφιμα προστατεύουν τα κύτταρα μας, από τις βλάβες που προκαλούνται από προϊόντα που προκαλούν καρκίνο.

Ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη ασθένεια που μπορεί να φτάσει τα διάφορα όργανα και συστήματα και έχει τις ρίζες της σε μια δυσλειτουργία στη βασική μονάδα του σώματος, που είναι το κύτταρο.  Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ομάδας κυττάρων είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον καρκίνο.

  • Ωμέγα-3 : Αβοκάντο, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος,
  • Ενώσεις θείου : Το σκόρδο, τα κρεμμύδια,
  • Ισοφλαβονοειδή : Φασόλια, σόγια, ρεβίθια,
  • Γλυκοζινολικές ενώσεις : Το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, το νεροκάρδαμο, λάχανο, καρότο,
  • Πολυφαινόλες : Το πράσινο τσάι, μαύρο τσάι,
  • Ωμέγα-3 : Τόνος, σολομός, σαρδέλα,
  • Ελαικό οξύ, ωμέγα-3 : Καρύδια Βραζιλίας, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο,
  • Πολυφαινόλες : Πικρή Σοκολάτα και Ερυθρό κρασί,
  • Ναρινγενίνη, βιταμίνη C : Εσπεριδοειδές

Φρούτα και λαχανικά περιέχουν, εκτός από  τα συστατικά που ταξινομούνται ως μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, λιπίδια και υδατάνθρακες) και τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ανόργανα άλατα), μια τρίτη κατηγορία θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά. Αυτά βρίσκονται σε αφθονία στις παραπάνω τροφές. Αυτά τα φυτοχημικά είναι τα κύρια συστατικά  φρούτων και λαχανικών που προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου, ξεπερνώντας ακόμα και τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα των βιταμινών και ινών που περιέχονται σε αυτά.

Ο πιο σημαντικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών.  Με μια καλή διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσετε την ενέργεια του σώματος.  Επιπλέον, μια σωστή διατροφή αποτρέπει διαταραχές σε διάφορα όργανα και προάγει την αναγέννηση των ιστών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν την αναγέννηση των κυττάρων και την επούλωση - και αυτό, με τη σειρά του, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Πίσω →