Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη σεξουαλικότητα ενός άνδρα.

Η τεστοστερόνη είναι πολύ σημαντική τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ωστόσο, οι άνδρες παράγουν περίπου 40 έως 60 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες. Κανονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες είναι περίπου 30% υψηλότερη το πρωί παρά το βράδυ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ το πρωί και εν μέρει είναι  ο λόγος για αυθόρμητες στύσεις πρωί.  Προσθέτοντας μερικά από αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης, μακροχρόνια. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης γνωστά ως φυσικές τροφές για αύξηση της  λίμπιντο ή αφροδισιακές τροφές και μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες (1).

Τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη. 

Στρείδια Τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης και σπέρματος .Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για πολλές διαδικασίες που επηρεάζουν τον οργανισμό. Βοηθά στην οικοδόμηση νέων κυττάρων, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, προωθεί την ανάπτυξη, την πνευματική εγρήγορση, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υγεία του ανδρικού και γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος μιας και αυξάνει την τεστοστερόνη Τα στρείδια τρώγονται καλύτερα φρέσκα και ωμά. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, και μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Β12, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και σεληνίου. Εκτός από τα στρείδια, οι καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό ,η  καβουρόψιχα και η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο αστακός και ο σολομός (2)(3).

Λιπαρά ψάρια Η κατανάλωση τους έχει στόχο να ενισχύσει με ψευδάργυρο τη διατροφή σας. Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, δεδομένου ότι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και ψευδαργύρου. Τα καλά λιπαρά της διατροφής όπως τα λιπαρά οξέα ω-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, καθώς και τα κορεσμένα λίπη είναι απαραίτητα για την φυσιολογική παραγωγή της τεστοστερόνης. Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση ενός καλού αναπαραγωγικού συστήματος (2)(3).

Μπανάνες Οι μπανάνες είναι καλές, επειδή αποτελούν πλούσια πηγή καλίου και βιταμινών  του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τεστοστερόνης . Οι μπανάνες περιέχουν επίσης το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο χρησιμεύει στην αύξηση της  λίμπιντο. Τα smoothie μπανάνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγεται τις μπανάνες στην καθημερινή διατροφή σας (4)(5).

Αβοκάντο Τα αβοκάντο περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη χρήσιμη για την αύξηση και την παραγωγή της τεστοστερόνης. Επίσης τα αβοκάντο περιέχει υψηλά επίπεδα φολικού οξέος, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στη διατήρηση υγιούς δέρματος και νεύρων.Επιπλέον, τα αβοκάντο έχουν κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λίμπιντο.  Το αβοκάντο είναι ουσιαστικά το μόνο φρούτο που έχει μονοακόρεστα λιπαρά. Άλλες πηγές βιταμίνης Β6 είναι οι μπανάνες, τα βατόμουρα, το καρπούζι, οι πιπεριές και τα λαχανάκια Βρυξελλών (6)(7).

Σύκα  Τα σύκα είναι πλούσια σε αμινοξέα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική αντοχή (8).

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές ή διατροφή για ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου . 

  1. Mooradian AD, Morley JE, Korenman SG (Feb 1987). "Biological actions of androgens". Endocrine Reviews. 8 (1): 1–28. 
  2. Prasad, A., Mantzoros, C. S., Beck, F. W., Hess, J. W., & Brewer, G. (1996, May). Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition, 12(5), 344-348. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519
  3. Zinc. (2013, June 5). Retrieved from http://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  4. 5 Foods To Skyrocket Testosterone Levels. (2013, December 29). Retrieved June 16, 2015, from http://www.health-host.co.uk/5-foods-skyrocket-testosterone-levels/
  5. Nakayama, O., Yagi, M., Kiyoto, S., Okuhara, M., & Kohsaka, M. (1990).Riboflavin, a testosterone 5.ALPHA.-reductase inhibitor. J. Antibiot. The Journal of Antibiotics, 43(12), 1615-1616. Retrieved June 16, 2015, from National Institute of Health.
  6. Moore, J. (2014, December 8). The Role of Vitamin B6 and B12 in Boosting Testosterone Levels. Retrieved June 17, 2015, from http://www.testosteroneboostersreview.com/research/vitamin-b6-b12/
  7. Jackson, D., & Stoppani, J. (n.d.). 10 Supps You Never Thought of. Retrieved June 17, 2015, from http://www.muscleandfitness.com/supplements/build-muscle/10-supps-you-never-thought/slide/3
  8. Salem SA, Abdul-Nour BA. Sugars and amino acids in dried Iraqi figs. J Sci Food Agric. 1979 Jun;30(6):620-2.

 

Πίσω →