Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αύξηση όγκουΘα πρέπει να παίρνουμε L-αργινίνη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση;

Οι αθλητές που αναζητούν την αύξηση των μυών και την ώθηση της απόδοσης στην άσκηση στρέφονται συχνά προς τα διατροφικά συμπληρώματα, όπως η L-αργινίνη. Αν και μερικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι το συμπλήρωμα αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, τα μικτά αποτελέσματα μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην απόφασή σας για το αν θα λάβετε L-αργινίνη, ειδικά δεδομένου ότι μπορεί να είναι ακριβή. Αν την προσθέσετε στο σχήμα προπόνηση σας, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται πριν από την άσκηση (1)

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα μας για την αποτοξίνωση της αμμωνίας, την έκκριση ορμονών, τη σύνθεση DNA και την καλλιέργεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές τροφίμων L-αργινίνης είναι τα αυγά, τα κρέατα, το γάλα, οι πρωτεΐνες σόγιας, τα φιστίκια και τα καρύδια, αν και η αργινίνη μπορεί επίσης να συντεθεί στο εργαστήριο. Συμπληρώματα έχουν τη μορφή δισκίων, καψουλών και σκόνης και αναμιγνύονται με κάποιο υγρό (2).

Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η L-αργινίνη, αύξησαν μετά την άσκηση την έκκριση νιτρικού και την αερόβια ικανότητα. Σε υγιή ποντίκια, η L-αργινίνη ενίσχυσε επίσης τη σύνθεση του ενδοθηλίου που προέρχεται από τον χαλαρωτικό παράγοντα, μια διαδικασία που επηρεάζει το λεπτό στρώμα των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και την προώθηση της χαλάρωσης του λείου μυός (1).

Η L-αργινίνη συχνά προωθείται ως ανθρώπινο διεγερτικό της ανάπτυξης. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι δημοφιλής μεταξύ των bodybuilders, οι οποίοι πιστεύουν ότι προωθεί μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Ωστόσο, αν και η αργινίνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης της αυξητικής ορμόνης στην κυκλοφορία, με συμπληρώματα από το στόμα, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και διάρροια (1).

Η L-αργινίνη έχει αναφερθεί ότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και της διάρροιας. Σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί επίσης να υπάρξει μια πικρή γεύση. Επειδή έχει ως αποτέλεσμα τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί σε κάποιους ανθρώπους. Εάν έχετε νεφρική ή ηπατική βλάβη, η λήψη L-αργινίνης μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα καλίου και υψηλά επίπεδα ουρίας αζώτου (3).

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

  1. Kanaley JA1. Growth hormone, arginine and exercise. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Jan;11(1):50-4.
  2. Popovic PJ1, Zeh HJ 3rd, Ochoa JB. Arginine and immunity. J Nutr. 2007 Jun;137(6 Suppl 2):1681S-1686S.
  3. L-arginine. Review of Natural Products. Facts & Comparison[database online]. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health Inc; October 2010.

 

 

 

Πίσω →