Φυσικές τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό

Η τεστοστερόνη θεωρείται από πολλούς ειδικούς η πιο σημαντική ορμόνη για τους άνδρες, επειδή συνδέεται άμεσα με τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του αρσενικού, τη σεξουαλική λίμπιντο και την στυτική λειτουργία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή, το άγχος, το κάπνισμα και πάνω απ 'όλα η κακή διατροφή. Τα παρακάτω είναι τρόφιμα τα οποία διεγείρουν την παραγωγή της τεστοστερόνης από τον οργανισμό (1).

Στρείδια

Πηγή: πρωτεΐνης και ψευδαργύρου.

Πλεονεκτήματα: Αυξάνουν τη φυσική αντοχή, και είναι επίσης ένα από τα τρόφιμα με τα υψηλότερα ποσοστά του ψευδαργύρου ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών και των επιπέδων τεστοστερόνης (2).

Άπαχο κρέας

Πηγή: πρωτεΐνης, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, κορεσμένου λίπους.

Πλεονεκτήματα: Η πρωτεΐνη και ο ψευδάργυρος βοηθούν στη σύνθεση της τεστοστερόνης στο σώμα (2).

Φασόλια

Πηγή: πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ψευδαργύρου.

Οφέλη: Τα φασόλια είναι μια σημαντική πηγή ψευδαργύρου, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και έχουν λίγο λίπος οπότε είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη τροφή (2).

Αυγά

Πηγή: πρωτεΐνης και χοληστερόλης

Πλεονεκτήματα: Η παρούσα χοληστερόλη στα αβγά είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της τεστοστερόνης στο σώμα, Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (3).

Μπρόκολο, λάχανο και λαχανίδα

Πηγές: Περιέχει ίνες Ινδολ-3-καρβινόλης.

Οφέλη: Με τα τρόφιμα αυτά αποφεύγεται η συγκέντρωση υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό που είναι υπεύθυνα για τη συσσώρευση των λιπών και το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης των μυών (4).

Η παχυσαρκία, το βάρος και οι βιταμίνες

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα των γυναικείων ορμονών στους άνδρες, τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα πρόγραμμα αύξησης μυών είναι απαραίτητο για την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο σώμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται άμεσα με την ένταση της φυσικής δραστηριότητας. Η διατήρηση αποθεμάτων του ψευδαργύρου και του μαγνησίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να σταθεροποιηθούν τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό αθλητικο διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές ή διατροφή για ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

 

  1. Low testosterone and men’s health. (2010, March). Retrieved from http://www.hormone.org/questions-and-answers/2010/low-testosterone-and-mens-health
  2. Prasad, A., Mantzoros, C. S., Beck, F. W., Hess, J. W., & Brewer, G. (1996, May). Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition, 12(5), 344-348. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519
  3. Wanju S. Dai. MD, DrPH. James P. Gutai. MD. Lewis H. Kuller. MD, DrPH. Ronald E. Laporte.PhD. Lorita Falvo-Gerard. MPH. Caggiula Arlene. PhD. Relation between plasma high-density lipoprotein cholesterol and sex hormone concentrations in men. The American Journal of Cardiology. Volume 53, Issue 9, 1 May 1984, Pages 1259-1263
  4. Jon J. Michnovicz H. Leon Bradlow. Induction of Estradiol Metabolism by Dietary Indole-3-carbinol in Humans.
  5. M Diaz-Arjonilla, M Schwarcz, R S Swerdloff and C Wang. Obesity, low testosterone levels and erectile dysfunction. International Journal of Impotence Research (2009) 21, 89–98

 

Πίσω →