10 λόγοι για να φάτε τα αυγά το πρωί

" />

10 λόγοι για να φάτε τα αυγά το πρωί

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Missouri στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά και ιδιαίτερα στο πρωινό, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης τη διάρκεια της ημέρας.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν αυγά στο πρωινό είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον κορεσμό και την ανταμοιβή (1).

 Πείτε ναι στα αυγά!

1.Υγεία. Το αυγό έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ανοσοποιητικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές.

2. Σύσταση. Συμβάλλει στο 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των πρωτεϊνών (2,3).

3. Λειτουργικό τρόφιμο. Η παρουσία ενώσεων όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δίνουν στο αυγό τον ρόλο ενός λειτουργικού τροφίμου (2,3).

4. Ενέργεια. Ένα αυγό 60g έχει μόνο 85 θερμίδες (2,3).

5. Πρωτεΐνη. Ένα αυγό παρέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, που κατανέμεται μεταξύ του ασπραδιού και του κρόκου (2,3).

6. Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από το αυγό θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω της περιεκτικότητάς του στα απαραίτητα αμινοξέα που παρέχονται σε κατάλληλες ποσότητες στον άνθρωπο (2,3).

7. Ελέγχει την όρεξη και κρατά τους μυς. Όντας ένα τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, το αυγό βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στον μεγαλύτερο κορεσμό (1).

8. Η ουρική αρθρίτιδα. Τα αυγά, δεν παρέχουν πουρίνες, οι οποίες είναι ουσίες που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό. Συνεπώς, συνιστάται η κατανάλωσή τους στη διατροφή των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα (4).

9. Βιταμίνες. Το αυγό περιέχει όλες τις βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη C (1,2).

10. Χολίνη. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά στο σχηματισμό του ιστού του εγκεφάλου και ωφελεί τη μνήμη (5).

 

Τι χρειάζεστε;

Εάν χρειάζεστε μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη, τρώνε μόνο το ασπράδι που είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες.

Μελέτες που εκπονήθηκαν για τα αυγά δείχνουν ότι, λόγω της πορώδους δομής του κελύφους του αυγού είναι καλύτερα να τα πλύνετε πριν την αποθήκευση ή την κατανάλωση.

Μοιραζόμαστε την ακόλουθη τεχνική για να ανακαλύψετε τη φρεσκάδα ενός αυγού.

Τεχνική. Βυθίστε το αυγό σε ένα λίτρο νερού με περίπου 100 γραμμάρια αλάτι. Εάν το αυγό επιπλέει τότε είναι παλιό και δεν συνιστάται για κατανάλωση.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές ή διατροφή για ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου . 

  1. Leidy, HJ, PM Clifton, A Astrup, TP Wycherley, MS Westerterp-Plantenga, ND Luscobe-Marsh SC Woods, and RD Mattes. “The role of protein in weight loss and maintenance.” Am J Clin Nutr 2015;101(6):1311S-1315S.
  2. Nutrients In Eggs. Egg nutrition Center. http://www.eggnutritioncenter.org/topics/nutrients-in-eggs/
  3. USDA Branded Food Products Database. Release January, 2017 
  4. Kaneko K, Aoyagi Y, Fukuuchi T, Inazawa K, and Yamaoka N. Total Purine and Purine Base Content of Common Foodstuffs for Facilitating Nutritional Therapy for Gout and Hyperuricemia. Biol. Pharm. Bull 37(5), 709 - 721 (2014).
  5. Zeisel SH1. Nutritional importance of choline for brain development. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):621S-626S.

Πίσω →