Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αύξηση όγκουΚύρια οφέλη από τη συμπλήρωση της διατροφής με αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA)

Τα διακλαδισμένης αλύσου αμινοξέα (BCAA) είναι παρασκευασμένα από 3 απαραίτητα αμινοξέα: τη λευκίνη, τη βαλίνη και την ισολευκίνη. Αποτελούν περίπου το 30-35% της πρωτεΐνης στο μυϊκό ιστό, και καθώς δεν συντίθενται από τον οργανισμό, πρέπει να ληφθούν από την τροφή ή από συμπληρώματα διατροφής.

Η πρόσληψη BCAA ενεργοποιεί την πρωτεϊνοσύνθεση και συμβάλει σε αυξημένη μυϊκή μάζα. Η υπερτροφία παρέχει αυξημένη δύναμη και αντοχή, βελτιώνοντας έτσι την αθλητική απόδοση. Από όλα τα αμινοξέα που αποτελούν τα BCAA, η λευκίνη είναι η κύρια υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της πρωτεινοσύνθεσης στους μύες

Η σωματική άσκηση, με την αύξηση των μεταβολικών απαιτήσεων του οργανισμού, απαιτεί αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών και, συγκεκριμένα, BCAA.

Κύρια οφέλη από τη συμπλήρωση με BCAA:

1. Εξασθένιση τη μυϊκής βλάβης

2. Ταχύτερη ανάκαμψη

3. Ελαχιστοποίηση της έντασης του μυϊκού πόνου και της κόπωσης των μυών μετά την άσκηση

4. Αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση – αύξηση μυϊκής μάζας

5. Αυξημένη δύναμη και αντοχή – βελτίωση αθλητικής απόδοσης

Στα συμπληρώματα, η αναλογία λευκίνης θα πρέπει να είναι υψηλότερη από ότι των άλλων δυο αμινοξέων, καθώς είναι το πιο σημαντικό αμινοξύ και θα μπορούσε να υπάρχει ανταγωνισμός για την απορρόφηση και τον μεταβολισμό της (η ελάχιστη αναλογία θα πρέπει να είναι 2:1:1).

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Barrett J., Ross B., Jafari H.,Emhoff A., Effects of Branched-Chain Amino Acid Supplementation on Exercise Performance and Recovery in Highly Endurance-Trained Athletes, 2016.

Πίσω →