Η λευκίνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα που ανήκει στην κατηγορία των BCAA, δηλ. διακλαδισμένης αλύσου αμινοξέα.

Καθώς αυτό το αμινοξύ δεν συντίθεται από τον οργανισμό, θα πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Η λευκίνη είναι κυρίως παρούσα σε τρόφιμα, όπως: καρύδια, ρύζι, σιτάρι ολικής αλέσεως, τυρί, κοτόπουλο και ψάρι. (Fernandes V. et al., 2014)

Ιδιότητες λευκίνης:

* Η συγκέντρωση της λευκίνης καθορίζει το ρυθμό σύνθεσης πρωτεΐνης στο σώμα. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση λευκίνης, τόσο μεγαλύτερη και η σύνθεση μάζας και η αποτελεσματικότητα του αναβολισμού.

* Η υψηλή διαθεσιμότητα λευκίνης

** υποστηρίζει τη σύνθεση των νέων μυϊκών ινών

** προάγει την αναγέννηση των ιστών που έχουν καταστραφεί από το οξειδωτικό στρες που οφείλεται σε τραυματισμό ή υψηλής έντασης προπόνηση.

* Η κατανάλωση των κατάλληλων δόσεων λευκίνης συμβάλλει στην επούλωση και ανάπλαση του δέρματος, του μυός, του ιστού και των οστών. Αυτό το αμινοξύ διεγείρει τη μυϊκή ανάκαμψη.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Fernandes V., Krause M., Newsholme P., Amino acid supplementation and impact onimmune function in the context of exercise, 2014.

Πίσω →