Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αύξηση όγκουΙδιότητες καζεΐνης στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας

Το γάλα παρουσιάζει άριστη ισορροπία ανάμεσα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ενώ αποτελεί επίσης τέλεια πηγή απαραίτητων αμινοξέων. Θεωρείται από τους καλύτερους συμμάχους για φυσική αποκατάσταση μετά από άσκηση. Η καζεΐνη που περιέχει, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γλουταμίνη και ένα μεγάλο ποσό διακλαδισμένης αλύσου αμινοξέων (BCAA). Η περιεκτικότητά του σε γλουταμίνη είναι περίπου 20% υψηλότερη από του ορού γάλακτος, τη πρωτεΐνη του αυγού ή την πρωτεΐνη σόγιας.

Επειδή η καζεΐνη διαλύεται ελάχιστα στο νερό, οδηγεί σε πολύ μικρότερο ρυθμό απορρόφησης και σταδιακή απελευθέρωση αμινοξέων στη ροή του αίματος. Έτσι, η καλύτερη στιγμή λήψης αυτής της πρωτεΐνης είναι όταν αναμένεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς πρόσληψη τροφής, και γι 'αυτό συνιστάται για χρήση πριν τον ύπνο. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και όλη τη νύχτα εξασφαλίζεται μια σταθερή και αδιάκοπη παροχή αμινοξέος για την πρόληψη εμφάνισης καταβολισμού, δηλαδή της χρησιμοποίησης του ήδη υπάρχοντος μυϊκού ιστού, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.

Ιδιότητες καζείνης:

Η πρόσληψη καζεΐνης  αυξάνει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και των οστών. Επίσης είναι ιδανική για τις φάσεις της παρατεταμένης ανάπτυξης, και μπορεί ως εκ τούτου να ληφθεί 2-4 ώρες μετά την προπόνηση, πριν πάτε για ύπνο. Η καζεΐνη είναι μια πλήρης πρωτεΐνη και πηγή θρεπτικών συστατικών που θα θρέψει τους μύες για πολλές ώρες.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου 

 

Millen A., Osthuyse T., Comparison of energy supplements during prolonged exercise for maintenance of cardiac function: carbohydrate only versus carbohydrate plus whey or casein hydrolysate, 2016.

 

 

Πίσω →