Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αύξηση όγκουΗ απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η σχέση της με την ανάπτυξη μυικού ιστού

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διήθησης, και γενικώς έχει περίπου 95% πρωτεϊνική περιεκτικότητα, κάνοντάς τη σημαντικά καθαρότερη από την συγκεντρωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Ιδιότητες πρωτεϊνών

Η έντονη προπόνηση, ή ακόμη οι περίοδοι μεγάλου στρες, αυξάνουν τις ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνη. Όταν ο μυϊκός ιστός είναι κατεστραμμένος και χρειάζεται επιδιόρθωση, το σώμα θα χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που υπάρχουν στους μύες και τους ιστούς γι' αυτό τον σκοπό. Η χρήση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών, συγκεκριμένα μετα-προπονητικά, καθιστά δυνατή τη γρήγορη αναπλήρωση των πρωτεϊνών που καταστράφηκαν κατά τη μυϊκή προσπάθεια, βοηθώντας στην πρόληψη της διάσπασης του υπάρχοντος μυός και άλλου ιστού. Ταυτόχρονα, συμβάλει στη σύνθεση μυϊκού ιστού και επιταχύνει τη μυϊκή ανάκαμψη.

Πλεονεκτήματα χρήσης

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πιο αγνή και απορροφάται γρηγορότερα από τη συγκεντρωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καθιστώντας την ιδανικό συμπλήρωμα για αθλητές που είναι πολύ αυστηροί όταν πρόκειται για τη δίαιτά τους και οι οποίοι πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψή τους σε υδατάνθρακες, όπως λακτόζη ή λιπαρά. Αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, πριν ή μετά τη σωματική άσκηση, καθώς αποτελεί ιδανικό τρόπο να διεγείρετε μυϊκή ανάπτυξη ή να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα, χωρίς ταυτόχρονα να διεγείρετε αύξηση βάρους.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

MacKenzie-Shalders K., Byrne N., Slater G., King N., The effect of a whey protein supplement dose on satiety and food intake in resistance training athletes, 2015.

Πίσω →