Ένα καλογυμνασμένο σώμα απαιτεί πολλά περισσότερα από το να περνάτε αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο. Για να αποκτήσετε την επιθυμητή μυϊκή μάζα, θα πρέπει επίσης να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, αλλά και να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για την ανάπαυση σας, έτσι ώστε οι μυς σας να αποκαθίστανται και να αναπτύσσονται επαρκώς .

Ακριβώς το πόσο ύπνος χρειάζεται για αυτή την αποκατάσταση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι γνωστό όμως, ότι η έλλειψη ύπνου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μυών σας και την απόδοση σας στο γυμναστήριο, καθώς δεν θα σας επιτρέψουν να καταβάλλετε την καλύτερη προσπάθειά σας (1).

Αναλυτικότερα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνει το ποσοστό σύνθεσης μυϊκών πρωτεϊνών και ότι βελτιώνει έντονα την ικανότητα απόδοσης (1)

Επιπλέον, ο ρυθμός αποκατάστασης των μυϊκών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζεται από την διατροφή που θα κάνουμε πριν πέσετε για ύπνο. Έτσι, αν υπάρχουν διαθέσιμα αμινοξέα κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή έχετε εφοδιάσει τον οργανισμό σας με πρωτεΐνες, αυξάνεται περεταίρω η αποκατάσταση και η ανάπτυξη των μυών (2).

Εν ολίγοις, η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τον ύπνο, μετά από την προπόνηση αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διατροφή και την ανάπτυξη των μυών κατά τη διάρκεια της νύχτας (2).

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι για να πετύχετε τους στόχους σας χρειάζεται μια συνεργατική δράση και των τριών παραγόντων, δηλαδή κατάλληλης άσκησης, σωστής διατροφής και επαρκούς ανάπαυσης!

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

  1. Luc J. C. van Loon. Is There a Need for Protein Ingestion During Exercise? Sports Med (2014) 44 (Suppl 1):S105–S111
  2. Trommelen J., Loon L., Pre-Sleep Protein Ingestion to Improve the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise Training, 2016.

 

Πίσω →