Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, η διατροφή δίνει τη δυνατότητα να γίνει σωστή μυϊκή αποκατάσταση και αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει η επιθυμητή μυϊκή αύξηση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή συνέργεια μεταξύ της άσκησης και της διατροφής.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρωτεϊνική πρόσληψη πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης επιτρέπει τα ποσοστά της πρωτεΐνοσύνθεσης στους μυς, μετά την άσκηση, να αυξάνονται ταχύτερα λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας αμινοξέων στους μυς κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της αποκατάστασης μετά την άσκηση (1).

Τι είναι τα αμινοξέα και ποιος ο ρόλος τους για τους μυς;

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και του μυϊκού ιστού, δηλαδή στα τρόφιμα είναι αυτά που συνθέτουν τις πρωτεΐνες. Όταν γίνει η πέψη των πρωτεϊνών, διασπώνται και πάλι σε συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις. Οι νέες πρωτεΐνες που σχηματίζονται από αυτά στο σώμα είναι εκείνες που θα συνθέσουν τη στερεά ύλη στο σώμα: δέρμα, μάτια, καρδιά, έντερα, οστά και, φυσικά, μύες. Επίσης διαδραματίζουν, σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ενέργεια μας, τη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση, τη δύναμη , καθώς επίσης και την προσπάθειά μας για απώλεια λίπους.

Επομένως, η κατανόηση του τι μπορεί να κάνει το καθένα από αυτά και η πρόσληψη τους από τη διατροφή σας μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως η οικοδόμηση των μυών. Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβάλλετε, επειδή μια καλή ισορροπία πρωτεΐνης είναι αυτό που παρέχει την υγεία και τη σταθερότητα, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα αμινοξέα να γίνουν τοξικά (2).

Τα αμινοξέα που είναι γνωστά για το ρόλο τους στην οικοδόμηση των μυών είναι (2):

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

1)  Loon L., Is There a Need for Protein Ingestion During Exercise, 2014.

2)  Barry Finnin, PhD, and Samuel Peters. Amino Acids & Bodybuilding. Muscle & Fitness Magazine, April 1996

Πίσω →