Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αύξηση όγκου9 λόγοι για να αποφύγετε την πρωτεΐνη σε σκόνη και συμπληρώματα!

Ο αριθμός από σκόνες πρωτεΐνης και παρόμοια συμπληρώματα που είναι διαθέσιμα έχει εκραγεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σε μεγάλο βαθμό διαφημίζονται στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, με το πριν και μετά. Τώρα, μεγάλα καταστήματα λιανικής, παντοπωλεία και πολλά καταστήματα για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση προσφέρουν τα προϊόντα αυτά, υποστηρίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και μάλιστα γρήγορα. Ενώ ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να κάνουν αυτά που ισχυρίζονται, ποιο είναι το κόστος; Πολλά έχουν επιζήμιους κινδύνους για την υγεία σας, προκαλώντας την ερώτηση κατά πόσον τα προϊόντα αυτά είναι πραγματικά καλά για σας. Έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από ανεπάρκειες βιταμινών μέχρι προβλήματα καρδιάς. Πριν να πάρετε κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα, σκεφτείτε αυτούς τους δέκα λόγους για να αποφύγετε σκόνες πρωτεΐνης και συμπληρώματα.

 1. Ισορροπημένη διατροφή!

Ίσως η πιο κοινή μέθοδος για την υγεία, είναι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν οι πρωτεϊνικές σκόνες και τα συμπληρώματα αποτελούν μέρος των καθημερινών γευμάτων σας. Επειδή η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σας είναι τόσο υψηλή, όταν καταναλώνετε τα συμπληρώματα, καθιστούν τη συνολική διατροφή σας δυσανάλογη και μη ισορροπημένη. Όταν χρησιμοποιείτε ροφήματα πρωτεΐνης ως υποκατάστατα γεύματος, συχνά δεν παίρνετε τα θρεπτικά οφέλη του γεύματος, όπως βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που εξισορροπούν τη διατροφή σας και είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία σας. Εάν παίρνετε συμπληρώματα πρωτεΐνης, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των άλλων θρεπτικών συστατικών. Εξασφαλίστε ισορροπία με φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, άπαχες και χαμηλής πηγές λίπους πρωτεΐνης (δηλαδή, το κρέας και το γάλα), υγιείς ωμέγα-3 και ωμέγα-6 πηγές λίπους (δηλαδή, τα καρύδια, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός), και τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (δηλαδή, βρώμη) (1).

 1. Απώλεια ασβεστίου!

Η πρωτεΐνη παίζει ζωτικό ρόλο στην αντοχή των οστών και είναι αναγκαία για την πρόληψη της οστικής απώλειας. Αλλά ενώ η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστη για την υγεία των οστών, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του παραγωγικού οξέος, προκαλώντας το σώμα σας να απελευθερώσει πλεονάζον ασβέστιο. Μια δίαιτα που είναι ισορροπημένη με τη συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την προστασία και την ενίσχυση των οστών σας για να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Εκτός από την πιθανή αύξηση οξέος που οδηγεί στην απώλεια του πλεονάζοντος ασβεστίου, η λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σαν γεύμα μπορεί να μειώσει δραστικά την πρόσληψη ασβεστίου σας, θέτοντας υψηλούς κινδύνους για τα οστά σας. Μεγάλο μέρος της έρευνας συνιστά, επίσης, τα συμπληρώματα ασβεστίου να λαμβάνονται με τροφή, ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά (2).

 1. Αύξηση βάρους!

Ενώ η προσθήκη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και λίπος, καθώς και ανεβάζει την μυϊκή μάζα μετά από μια τακτική άσκηση ρουτίνας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν χρησιμοποιείτε σκόνες πρωτεΐνης και shakes ως συμπλήρωμα, δεν καταναλώνετε μόνο επιπλέον πρωτεΐνη, αλλά το μίγμα μπορεί επίσης να περιέχει πρόσθετα και υπερβολικές θερμίδες. Αν δεν παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων σας, διατρέχετε τον κίνδυνο πραγματικά να κερδίσετε βάρος, αντί να χάσετε. Επιπλέον, επειδή οι σκόνες πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι σας βοηθάνε να αυξήσετε την μυική σας μάζα, θα πρέπει να κάνετε πολύ εντατική εκπαίδευση των μυών για να κάψετε τις θερμίδες και να χτίσετε τους μυς σας, για να αποφύγετε την απόκτηση του λίπους αντ 'αυτού. Στην πραγματικότητα, κάθε αρχάριος ή επίδοξους αθλητές (δηλαδή, δρομείς ή ποδηλάτες) δεν πρέπει να ενσωματώνουν ροφήματα πρωτεΐνης στη διατροφή τους (1).

 1. Προβλήματα καρδιάς!

Υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα. Αν και η πρωτεΐνη σε σκόνη ή το ίδιο το συμπλήρωμα σας δεν μπορεί να αυξήσει άμεσα το επίπεδο της χοληστερόλης σας, αν χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα, ενώ εξακολουθείτε να καταναλώνετε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια άλλων γεύματα, διατρέχετε τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης. Και ορισμένα συμπληρώματα έχουν πολλή χοληστερόλη, οπότε πρέπει να γνωρίζετε τι συμπληρώματα πρέπει να πάρει το σώμα σας που είναι απαραίτητα. Συνδυάζοντας τα συμπληρώματα πρωτεΐνης υψηλής χοληστερόλης με τα τρόφιμα που έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά (3).

 1. Αυξημένη πρόσληψη λίπους!

Έχετε διαβάσει ποτέ τις διατροφικές πληροφορίες σχετικά με το συμπλήρωμα πρωτεΐνη σας; Αν όχι, θα πρέπει. Ενώ πολλά συμπληρώματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά, ορισμένα περιέχουν μια σημαντική ποσότητα λίπους από τη χρήση πλήρες γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί επίσης να περιέχουν πολλά λιπαρά, ανεξάρτητα από τη μορφή που τα περιέχουν, περιέχουν και συντηρητικά. Εάν δεν έχετε μια τακτική, έντονη ρουτίνα προπόνησης που θα κάψει τις επιπλέον θερμίδες και το λίπος από τα ροφήματα πρωτεΐνης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα χρησιμοποιείτε. Η περίσσεια της πρωτεΐνης θα μετατραπεί σε λίπος (4).

 1. Πεπτικά προβλήματα!

Η πρωτεΐνη ως συμπλήρωμα είναι γνωστό ότι προκαλεί πεπτικά προβλήματα, αν και συνήθως δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα. Κράμπες, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα είναι όλα τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν. Η πρωτεΐνη παίρνει λίγο χρόνο για να χωνευτεί, και αν δεν λάβετε αρκετούς υδατάνθρακες με το συμπλήρωμα σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα μείνει το στομάχι σας φουσκωμένο. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι ακόμα πιο επιρρεπείς σε πεπτικά προβλήματα, διότι σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος χρησιμοποιείται και καζεΐνη, και τα δύο εκ των οποίων προέρχονται από το γάλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο πεπτικά δεινά. Όπως και με κάθε αναλώσιμο, είναι σημαντικό να διαβάζετε πλήρως την ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών, πριν αποφασίσετε εάν το προϊόν είναι καλό για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας (4).

 1. Κρυμμένα συστατικά!

Οι σκόνες πρωτεΐνης σπάνια έχουν μια πλήρη λίστα των συστατικών που επισημαίνονται στη συσκευασία. Στην πραγματικότητα, είναι κοινά για πολλά συστατικά που δεν πρέπει να αναγράφονται, πολλά από τα οποία είναι πρόσθετα και θέλετε πιθανό να τα αποφεύγετε εντελώς σε άλλα προϊόντα που αγοράζετε. Για παράδειγμα, το πρόσθετο «φυσικές γεύσεις» μπορεί να περιλαμβάνει τόσο πολλά ανεπιθύμητα χημικά. Άλλα ανεπιθύμητα συστατικά μπορούν να κάνουν το δρόμο τους μέσα στο προϊόν, ενώ η σκόνη είναι υπό επεξεργασία. Γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας το αν θα αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε (5).

 1. Αφυδάτωση! (6)

Η ενυδάτωση είναι αναπόσπαστη για τους ανθρώπους που κάνουν προπόνηση δύναμης, για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες έντονες ασκήσεις, και μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε ενυδατωμένοι όταν χρησιμοποιείτε σκόνες πρωτεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκόνες πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ανάλογα με την κατανάλωση και την άσκηση. Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό για να μεταβολίσει την περίσσεια της πρωτεΐνης, και χωρίς αυτό, μπορείτε να αφυδατωθείτε.

Επίσης, επιπλέον στέλεχος τίθεται στα νεφρά σας αν καταναλώνετε πάρα πολύ πρωτεΐνη. Έτσι, εάν είστε έτοιμοι για να λάβετε σκόνες πρωτεΐνης, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι.

 1. Πιθανή έκθεση σε βαρέα μέταλλα!

Ορισμένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης περιέχουν επιβλαβείς ρύπους-ειδικά, βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τις εκθέσεις των καταναλωτών που περιλαμβάνονται ποτά δοκιμή 15 πρωτεΐνες, καθώς και συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και φυσικής κατάστασης, βρέθηκε ότι μερικά ποτά πρωτεΐνης μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία από τους μολυσματικούς παράγοντες που βρίσκονται σε αυτά. Τουλάχιστον ένα βαρύ μέταλλο βρέθηκε σε τουλάχιστον ένα δείγμα των 15 προϊόντων που δοκιμάζονται. Ενώ τα βαρέα μέταλλα ήταν σε μικρές ποσότητες, ορισμένα προϊόντα μπορεί να υπερβαίνουν το μέγιστο ημερήσιο όριο όταν καταναλώνονται 3 φορές την ημέρα, κάτι που είναι αρκετά κοινό. Ορισμένα επίπεδα ήταν αρκετά υψηλά ώστε, ανάλογα με την κατάσταση, θα απαιτείται η σήμανση. Η κατάποση των επιπλέον βαρέων μετάλλων είναι δυνητικά επικίνδυνη, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου (7).

 

 1. High-protein diets. American Heart Association. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/High-Protein-Diets_UCM_305989_Article.jsp. Accessed March 6, 2015.
 2. Bess Dawson-Hughes, Susan S. Harris, Helen Rasmussen, Lingyi Song, Gerard E. Dallal. Effect of Dietary Protein Supplements on Calcium Excretion in Healthy Older Men and Women. (2004) 89 (3): 1169-1173.
 3. A. Fekete et al. Whey protein lowers blood pressure and improves endothelial function and lipid biomarkers in adults with prehypertension and mild hypertension: results from the chronic Whey2Go randomized controlled trial, American Journal of Clinical Nutrition (2016).
 4. Burke LM. An overview of sports foods and supplements. In: Burke LM (ed). Applied Sports Nutrition. Human Kinetics: Champaign, Illinois, 2006.
 5. Geyer H, Parr MK, Mareck U, Reinhart U, Schrader Y, Schanzer W. Analysis of non-hormonal nutritional supplements for anabolic-androgenic steroids-results of an international study. Int J Sports Med 2004; 25: 124-129
 6. William F Martin†, Lawrence E Armstrong† and  Nancy R Rodriguez. Dietary protein intake and renal function. Nutrition & Metabolism20052:25
 7. R.M Tripathi, R Raghunath, V.N Sastry,  T.M Krishnamoorthy. Daily intake of heavy metals by infants through milk and milk products.  9 March 1999, Pages 229–235.
   

 

 

Πίσω →