Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΚατά την διάρκεια της εγκυμοσύνηςΤι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τροφες για εγκυμονουσες

Ο καθένας από εμάς πρέπει να ακολουθεί τον οδηγό - πυραμίδα της διατροφής, αλλά επειδή εσείς είστε έγκυος, έχετε περισσότερες ανάγκες για τα ακόλουθα:

Φυλλικό οξύ: Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη του φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νευρολογικά προβλήματα. (Ιδιαίτερα δισχιδής ράχη). Μάλιστα πολλοί γιατροί συστήνουν τη χορήγηση φυλλικού οξέος και για κάποιο διάστημα πριν την εγκυμοσύνη.

Ασβέστιο: Οι δικές σας ανάγκες για ασβέστιο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ταυτόχρονα όμως και το έμβρυο έχει πολλές απαιτήσεις σε ασβέστιο. Ασβέστιο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή όμως πολλές γυναίκες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παίρνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων τροφών, ο γιατρός συνήθως σας συστήνει να παίρνετε ασβέστιο σε χάπια.

Σίδηρος: Όπως διαβάσατε πιο πάνω το αίμα σας αυξάνεται κατά περίπου 1,7 κιλά. Το αίμα για να δημιουργηθεί χρειάζεται σίδηρο. Έτσι λοιπόν ο γιατρός σας πιθανότατα να σας χορηγήσει μαζί με το φυλλικό οξύ και σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ίνες: η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μειώνει το πρόβλημα αυτό. Η καλύτερη πηγή ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης η καθημερινή άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Νερό: Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περίπου δύο λίτρα (8 ποτήρια) το εικοσιτετράωρο.

Εκτός από τα πιο πάνω, αυξημένες ανάγκες έχει ο οργανισμός σας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D.

Μην παίρνετε όμως ποτέ οποιαδήποτε βιταμίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Πίσω →