Φολλικό οξύ:το φολλικό οξύ προστατεύει το νευρικό σωλήνα του νεογνού και μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού και της γέννησης λιποβαρών μωρών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι έγκυες με χαμηλή πρόσληψη και επίπεδα φολλικού οξέως έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες, όπως σύνδρομο downή ανωμαλίες νευρικού σωλήνα. Γι’ αυτό θα πρέπει να παίρνετε επιπρόσθετα τουλάχιστον 200 mg, τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα 400 mg.

Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει τη συγκεκριμένη ποσότητα. Επίσης μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φολλικό οξύ όπως τα δημητριακά

 Σίδηρος: έχει αποδειχτεί πως η σιδηροπενική αναιμία είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει εντοπιστεί στο 1/3 των γυναικών που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου. Ένα συμπλήρωμα που περιέχει σίδηρο όσο και φολλικό οξύ έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ο σίδηρος λαμβάνεται στη μορφή του θειικού , πρωτεινοηλεκτρικού και πολυμαλτοζικού σιδήρου.

 Δυσκοιλιότητα : τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά πρωινού υψηλά σε φυτικές ίνες , και υπολογίστε να παίρνετε 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον καθώς και τουλάχιστον 6-8 ποτηριών υγρών καθημερινά.

 Ναυτία : αποφύγετε να μένετε πολλές ώρες νηστική. Πάντα να τρώτε κάτι όταν σηκώνεστε το πρωί. Τα κρύα τρόφιμα μερικές φορές είναι περισσότερο ανεκτά. Επίσης, θα βοηθούσαν τα σχετικά στεγνά γεύματα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μυρωδιές του μαγειρέματος.

 Καούρα :προσπαθήστε να τρώτε μικρά, συστηματικά γεύματα και snacks και αποφύγετε α μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα φαγητά.

 Αλκοόλ : θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στο έμβρυο και ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →