Νέες διατροφικές συνήθειες στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η αίσθηση της γεύσης, η όρεξη αλλά και το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά. Προετοιμαστείτε λοιπόν για κάποιες «παράξενες» διατροφικές συνήθειες. Κατ’ αρχάς, αν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία, δε θα έχετε καθόλου όρεξη για φαγητό. Επίσης μπορεί να ανακαλύψετε ξαφνικά πως επιθυμείτε διακαώς τις πιο απίθανες τροφές, ή ότι απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας. Αργότερα, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι τρώτε συνεχώς, καθώς θα έχετε υιοθετήσει την τακτική των μικρών αλλά συχνών γευμάτων. Όταν το μωρό μεγαλώσει τόσο που να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, θα αισθάνεστε χορτασμένη ακόμα και με ένα ποτήρι γάλα ή με μία μπανάνα.

Επιθυμία ή αποστροφή για κάποιες τροφές

Μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε αποστροφή για τις τροφές για τις οποίες πριν από την εγκυμοσύνη είχατε διαφορετική γνώμη. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ιδίως στην αρχή κάθε εγκυμοσύνης. Αν ανακαλύψετε πως ξαφνικά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς πικάντικα, γλυκά και σοκολάτες, γάλα, φρούτα, χυμού και παγωτά, να ξέρετε πως δεν είστε η μόνη. Αυτές είναι οι τροφές που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των εγκύων. Μπορεί από την άλλη, να παρουσιάσετε αποστροφή στο τσάι, τον καφέ και κάποια είδη κρέατος.

Οι πραγματικές αιτίες των ιδιοτροπιών με τις τροφές κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστές ακόμη, αλλά συχνά αποδίδονται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως, για παράδειγμα των οιστρογόνων.

Γενικά, στο βαθμό που η έντονη επιθυμία ή η αποστροφή για κάποιες τροφές δε σας εμποδίζουν να ακολουθήσετε ένα λογικό διαιτολόγιο, μην ανησυχείτε αλλά αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Πολλές φορές αυτές οι διαθέσεις εκτός από ευεργετικές για το μωρό σας, λειτουργούν και προς όφελος σας. Πάντως, αν δεν μπορείτε να φάτε κάποια τροφή που είναι πηγή πολύτιμων ουσιών, αντικαταστήστε τη με κάποια άλλη αντίστοιχης διατροφικής αξίας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →