Εννέα μήνες υγιεινής διατροφής

Αν ακολουθείτε ένα πλούσιο και ισορροπημένο διαιτολόγιο, θα εξασφαλίσετε την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη. Θα είναι επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας, αφού έτσι του παρέχετε το υπόβαθρο για καλή υγεία και ευζωία.

Η εγκυμοσύνη σας αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες διατροφής. Η λήψη ποικίλων και θρεπτικών τροφών προσφέρει το καλύτερο ξεκίνημα στο μωρό ενώ ωφελεί κι εσάς.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Μελετήστε τι τρώτε κάθε μέρα και θα ανακαλύψετε πιθανόν πως ήδη η διατροφή σας είναι σε γενικές γραμμές υγιεινή. Μπορεί να επιβάλλονται κάποιες ρυθμίσεις- για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο τροφές που περιέχουν σίδηρο ή να μειώσετε άλλες που περιέχουν σάκχαρα. Υπάρχουν επίσης και κάποια τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.

Μικρές ωφέλιμες αλλαγές στην διατροφή σας

Το φαγητό είναι απόλαυση και αυτό δεν αλλάζει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πάντως, υπάρχουν σημεία που θα μπορούσατε να βελτιώσετε όσον αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες. Ίσως, για παράδειγμα, να μην παίρνετε συνήθως πρωινό, να μην τρώτε αρκετά φρούτα και συχνά να είστε πολύ απασχολημένη για να μαγειρέψετε μετά τη δουλειά. Δεν υπάρχει, βέβαια, κανένα πρόβλημα αν θέλετε να παραγγείλετε έτοιμο φαγητό, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι η εξαίρεση, γιατί το συγκεκριμένο φαγητό συνήθως δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων τροφίμων. Όταν μάθετε πόσο ευεργετικό είναι για εσάς και το μωρό σας ένα καλό πρωινό με επαρκή ποσότητα φρούτων, δε θα θελήσετε να το στερηθείτε ποτέ ξανά.

Ένα θρεπτικό διαιτολόγιο για εσάς και για το μωρό σας δεν απαιτεί από εσάς να είστε όλη την ημέρα στην κουζίνα: μπορείτε να μαγειρεύετε γεύματα, να τα διατηρείτε στην κατάψυξη και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρικής, όπως στον ατμό ή στο γκριλ. Αν είστε κουρασμένες ή αισθάνεστε άσχημα, θα είναι χρήσιμο να αναλαμβάνει την υποχρέωση της προετοιμασίας του φαγητού και ο σύντροφος σας.

Αποφύγετε τις δραστικές αλλαγές

Λάβετε υπόψη σας ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι κατάλληλη περίοδος για δραστικές αλλαγές. Μη γίνετε, λοιπόν, από κρεατοφάγος χορτοφάγος. Το σώμα σας θα χρειαστεί μήνες για να προσαρμοστεί σε μια τόσο δραστική αλλαγή στο διαιτολόγιο. Είναι προτιμότερο να προσαρμόσετε τις ήδη υπάρχουσες διατροφικές σας συνήθειες, ώστε το παιδί σας να τρέφεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν ανησυχείτε για το κατά πόσο λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από κάποια κατηγορία τροφίμων, συζητήστε το με το γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →