Διάφορα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής σας διατροφής. Εκτός από νερό και φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα κατεψυγμένα συχνά έχουν υψηλότερη διατροφική από τα φρέσκα, καθώς έχουν συλλεχθεί στα πρώιμα στάδια της ωρίμανσης τους και ψυχθεί εντός λίγων ωρών. Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, να προτιμάτε την κατανάλωση πολλών διαφορετικών φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα ακτινίδια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά σίδηρο.
  • Τα κίτρινα φρούτα, όπως τα μάνγκο, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, αποτελούν εξαίσιες πηγές της β-καροτίνης, της φυτικής μορφής της βιταμίνης Α.
  • Τα πορτοκάλια, τα μούρα, οι μπανάνες, τα βατόμουρα και τα μανταρίνια περιέχουν μέτριες ποσότητες φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο σε όλη την εγκυμοσύνη, αλλά κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα, που είναι πηγές σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως τα σκουροπράσινα χόρτα, όπως τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, και β-καροτίνης, καθώς και άλλων σημαντικών ιχνοστοιχείων.
  • Λαχανικά που αναπτύσσονται μέσα στη γη, όπως τα καρότα και τα ρεπανάκια, είναι πηγές βιταμίνης Β1.
  • Τα φασόλια και οι φακές περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, ινών, όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β και μέταλλα.
  • Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και τυποποιούνται με προσθήκη μετάλλων και βιταμινών.

 Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →