Το φυλλικό οξύ είναι μια  σύνθετη μορφή του φολικού, μιας βιταμίνης που βρίσκεται φυσιολογικά σε ορισμένα τρόφιμα. Είναι μια πολύτιμη θρεπτική ουσία και ακόμα περισσότερο, όταν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.

Είναι πού σημαντικό μέρος της ανάπτυξης πραγματοποιείται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Εάν  προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει συμπληρώματα φυλλικού οξέος .η λήψη του μπορεί να βοηθήσει στην αποφηγή σοβαρών γενετικών ανωμαλιών.

Συνίσταται σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης και επιθυμούν να συλλάβουν να καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά ως μείωση του κινδύνου μιας εγκυμοσύνης με παθήσεις του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη. Εάν είχατε μια εγκυμοσύνη στο παρελθόν που οδήγησε σε έμβρυο με πάθηση του νευρικού σωλήνα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μιας παρόμοιας κατάστασης έως και 70%, εάν παίρνεται 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως ξεκινώντας την καθημερινή δόση σας σε 3 μήνες πριν τη σύλληψη και συνεχίζοντας μέχρι και το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων καθώς και για τη σύνθεση του DNA.

Φυλλικό οξύ θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στα φασόλια, στις φακές, στα καρύδια, στους σπόρους, στο συκώτι αλλά και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Για να πάρετε όμως τη συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέος, θα χρειαστείτε συμπλήρωμα.

Αν περιλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας ψάρι, γάλα και αυγά, θα είναι πιο εύκολο να ισορροπήσετε την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνεται. Να τρώτε απλώς μια μεγάλη ποικιλία τροφών κάθε μέρα και να συμπεριλαμβάνετε δύο επιπλέον μερίδες λαχανικών πλούσιες σε σίδηρο. 

 

Πίσω →