Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΚατά την διάρκεια της εγκυμοσύνηςΑποφεύγοντας τις λοιμώξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να αποφεύγετε κάποιες τροφές, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης τροφογενούς λοίμωξης. Οι ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένα τρόφιμα είναι η λιστερίωση, η σαλμονέλωση και η τοξοπλάσμωση.

Λιστερίωση

Το βακτήριο στο οποίο οφείλεται η λιστερίωση είναι η λιστέρια, η οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο περιβάλλον  και ιδίως στο έδαφος. Το 1/3 όλων των περιπτώσεων λιστερίωσης παρουσιάζεται στη διάρκεια της κύησης. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου, ενδομήτριο θάνατο η πρόωρο τοκετό, και σε νεογνικές λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα. Πιθανές πηγές της λιστέριας είναι το μη παστεριωμένο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και τυρί, τα τυριά τύπου μπρι, το μπλε τυρί και το ροκφόρ, καθώς και το πατέ. Επίσης να αποφεύγετε τα μέτρια μαγειρεμένα τρόφιμα, τις έτοιμες λαχανοσαλάτες, το χοτ ντογκ, τα ωμά ψάρια και τα όστρακα.

 Σαλμονέλωση

Επειδή το βακτήριο της σαλμονέλας είναι ανθεκτικό στο ελαφρύ μαγείρεμα, πρέπει να μαγειρεύετε πολύ καλά όλα τα τρόφιμα. Πιθανές πηγές είναι τα αυγά και τα πουλερικά. Πρέπει να ξεχάσετε τα ωμά και μισοψημένα αυγά κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς επίσης και όποια τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ωμά αυγά, όπως οι σπιτικές μαγιονέζες, οι μούς και τα παγωτά.

Τοξοπλάσμωση

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το μικροοργανισμό τοξόπλασμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο του μωρού σας, καθώς επίσης και τύφλωση. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχετε  κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο μικροοργανισμός βρίσκεται στα περιττώματα των ζώων, κυρίως των αδέσποτων γατών, αλλά ανευρίσκεται επίσης στο έδαφος  και στα ωμά η τα μισομαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά. Συνεπώς να μαγειρεύετε  καλά τα κρέατα και τα πουλερικά. Να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μόλις πιάσετε τα κατοικίδια σας, να φοράτε γάντια όταν φροντίζετε τον κήπο και να πλένετε τα χέρια σας καλά πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Πίσω →