Αναιμία συμβαίνει όταν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας, μια πρωτεΐνης στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα, πέσουν κάτω από τη φυσιολογική τιμή. Μια μικρή ελάττωση της αιμοσφαιρίνης είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια ης εγκυμοσύνης. Συνήθως η αναιμία της εγκυμοσύνης οφείλετε σε σιδηροπενία ή σε ένδεια φυλλικού οξέος.

Αν έχετε ήπια αναιμία ,μπορεί να μην έχετε συμπτώματα και η κατάσταση μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος ρουτίνας. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε περίπτωση πιο σοβαρής αναιμίας είναι η κόπωση, η δύσπνοια, η λιποθυμική τάση, το αίσθημα παλμών (ταχυκαρδία) και ωχρότητα. Η αναιμία μπορεί να είναι επικίνδυνη και για τη μητέρα και για το μωρό. Αν συμβεί αιμορραγία, η αναιμική έγκυος γυναίκα είναι λιγότερη ικανή να αντιμετωπίσει την απώλεια του αίματος από όσο μια έγκυος γυναίκα με επαρκή αιμοσφαιρίνη.

Πιθανότατα ο γιατρός σας να σας συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου και φυλλικού οξέος για την πρόληψη της αναιμίας. Εσείς μπορείτε  επίσης να βοηθήσετε στην πρόληψη της αναιμίας, λαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο , όπως συκώτι, αβγά, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά ολικής και βοδινό κρέας. Τα πράσινα λαχανικά είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για αναιμία της εγκυμοσύνης λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →