Τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο καθένας από εμάς πρέπει να ακολουθεί τον οδηγό-πυραμίδα της διατροφής, αλλά επειδή εσείς είστε έγκυος, έχετε περισσότερες ανάγκες για τα ακόλουθα:

Φυλλικό οξύ: Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη του φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νευρολογικά προβλήματα. (Ιδιαίτερα δισχιδής ράχη). Μάλιστα πολλοί γιατροί συστήνουν τη χορήγηση φυλλικού οξέος και για κάποιο διάστημα πριν την εγκυμοσύνη.

Ασβέστιο: Οι δικές σας ανάγκες για ασβέστιο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ταυτόχρονα όμως και το έμβρυο έχει πολλές απαιτήσεις σε ασβέστιο. Ασβέστιο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή όμως πολλές γυναίκες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παίρνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων τροφών, ο γιατρός συνήθως σας συστήνει να παίρνετε ασβέστιο σε χάπια.

Σίδηρος: Όπως διαβάσατε πιο πάνω το αίμα σας αυξάνεται κατά περίπου 1,7 κιλά. Το αίμα για να δημιουργηθεί χρειάζεται σίδηρο. Έτσι λοιπόν ο γιατρός σας πιθανότατα να σας χορηγήσει μαζί με το φυλλικό οξύ και σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ίνες: η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μειώνει το πρόβλημα αυτό. Η καλύτερη πηγή ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης η καθημερινή άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Νερό: Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περίπου δύο λίτρα (8 ποτήρια) το εικοσιτετράωρο.

Εκτός από τα πιο πάνω, αυξημένες ανάγκες έχει ο οργανισμός σας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D.

Μην παίρνετε όμως ποτέ οποιαδήποτε βιταμίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

 Αν είμαι χορτοφάγος…

Τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν είστε χορτοφάγος τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, γιατί θα πρέπει να σας χορηγήσει συμπληρώματα απαραίτητων στοιχείων τα οποία δεν παίρνετε με την διατροφή που ακολουθείτε. Πιθανό να χρειάζεστε περισσότερες πρωτεΐνες βιταμίνη Β12, D. Αν κριθεί αναγκαίο συμβουλευτείτε σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας και ένα διαιτολόγο.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

 

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →