Όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη και τρόφιμα, δύο ακραία πράγματα μπορούν να συμβούν: Είτε να νιώθετε σαν να μπορούσατε να φάτε όλο το ψυγείο σε 14 δευτερόλεπτα, ή να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να φάτε ορισμένα τρόφιμα.

Αυτές οι αντίθετες αντιδράσεις δεν είναι ασυνήθιστες, και δεν είναι επιβλαβείς. Ο στόχος σας, πραγματικά, όταν πρόκειται για τη διατροφή, θα πρέπει να είναι να καταλάβετε τους καλύτερους τρόπους για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας, έτσι ώστε εσείς και το μωρό σας να έχει μια υγιή ροή θρεπτικών συστατικών στη διάρκεια της ημέρας. Τούτου λεχθέντος, μερικές ημέρες θα είναι καλύτερες από άλλες, και οι διατροφικές συνήθειες θα αλλάξουν ανάλογα με το πώς αισθάνεστε. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα όλη την ημέρα για να σταθεροποιήσετε ορισμένα από τα βασικά βιολογικά συστήματα σας. Για να κρατήσει τα πράγματα απλά, παρακάτω είναι οι πέντε καλύτερες τροφές που μπορείτε να λαμβάνετε όταν είστε έγκυος. Ενσωματώστε αυτές στη διατροφή σας, και θα κάνετε έναν κόσμο ιδανικό για τον εαυτό σας και το μωρό σας.

  1. Το αβοκάντο!

Τα φρούτα είναι γεμάτα από όλα τα είδη των υγιών θρεπτικών συστατικών (για τη μαμά και το μωρό). Προτιμούμε ιδιαίτερα τα αβοκάντο, διότι περιέχει υγιή ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι καλά για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.

  1. Οι σπόροι chia!

Αυτοί οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε να αποκρούσουν την κατάθλιψη της εγκυμοσύνης. Οι σπόροι βοηθάνε επίσης να αναστέλλουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η ζάχαρη, για να βοηθήσουν το μωρό σας να αυξηθεί με λιγότερες πιθανότητες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Ανακατέψτε τους στο γιαούρτι ή πασπαλίστε τους σε σαλάτες ή δημητριακά.

  1. Το κοτόπουλο και τα προϊόντα ολικής αλέσεως!

Η άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή η γαλοπούλα, σας χορταίνει και σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, η οποία είναι σημαντική για τη διαχείριση των φυσικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης. (Στόχος για 71 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα από άπαχο κρέας ή φυτικές πηγές, όπως το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά). Καταναλώνοντας ψωμί ολικής αλέσεως σημαίνει ότι παίρνετε σύνθετους υδατάνθρακες, τους οποίους θέλει το σώμα σας περισσότερη ώρα για να τους χωνέψει. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, αυξάνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, το οποίο προκαλεί το σώμα σας να κάνει περισσότερη ινσουλίνη.

  1. Τα δαμάσκηνα!

Πλούσια σε φυτικές ίνες (περίπου 3 γραμμάρια η μερίδα), αυτά τα αποξηραμένα φρούτα κάνουν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Στόχος για 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

  1. Το σπανάκι!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε τα καλά θρεπτικά συστατικά όλων των ειδών είναι να πάρετε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα. Το αγαπημένο μας; Το σπανάκι επειδή έχει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά μαζί, φολικό οξύ, βιταμίνη Β που βοηθά στην προστασία ενάντια στις ατέλειες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →