Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαλειμματική νηστείαΠώς η διαλειμματική νηστεία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει μια δημοφιλής διατροφική τάση που ωφελεί την αρτηριακή πίεση, την απώλεια βάρους, τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο αρκετών σοβαρών καταστάσεων. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ακόλουθα:

  • Έμφραγμα
  • Εγκεφαλικό
  • Νεφρική Νόσος
  • Οφθαλμική νόσος

Εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τη μειώσετε. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα οι διατροφικές αλλαγές.

Ενώ η επιλογή θρεπτικών τροφών και η μείωση της πρόσληψης αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων έχουν αποδειχθεί ευεργετικά, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα πρότυπα νηστείας μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

 

Πώς η νηστεία επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

 

Διάφορες μέθοδοι νηστείας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, με μια μελέτη να δείχνει δραματική μείωση κατά 11 βαθμούς. Οι μελέτες συνεχίζονται για να προσδιορίσουν με ακρίβεια πώς η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση. Φαίνεται ότι αρκετοί μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση.

Πρώτον, ο θερμιδικός περιορισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η νηστεία συνδέεται συχνά με μια συνολική χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ορισμένων από τις επιπτώσεις της.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι κατά τη νηστεία, το νευρικό σύστημα βρίσκεται σε μια πιο χαλαρή κατάσταση, γνωστή ως παρασυμπαθητικός τόνος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης ή συμπαθητικού τόνου, που σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Η νηστεία μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση μέσω του μικροβιώματος του εντέρου. Ο πληθυσμός των βακτηρίων που ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα έχει επιπτώσεις που κυμαίνονται από την πέψη έως το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οι αλλαγές βάρους και η απώλεια νερού μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, όπως φαίνεται σε μελέτες ανθρώπων που τηρούν την ισλαμική πρακτική της νηστείας κατά το μήνα του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τηρητές της θρησκευτικής νηστείας δεν τρώνε και δεν πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νήστευαν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο βάρος ή την περιεκτικότητα σε νερό του σώματος.

Πίσω →