Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαλειμματική νηστείαΗ λειτουργία της διαλειμματικής νηστείας στον οργανισμό

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι δίνει στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη της τροφής Αυτό μπορεί ενδεχομένως να σας οδηγήσει στο να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από ό,τι αν τρώγατε πιο τακτικά. Επίσης, το να τρώτε λιγότερο συχνά μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου δύο.

Η διαλειμματική μπορεί επίσης να προκαλέσει μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Το σώμα σας δηλαδή εργάζεται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα κύτταρα από το σώμα σας. Το σώμα σας το κάνει αυτό όταν δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στην πέψη της τροφής. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αυτοφαγία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

 

Άλλα πιθανά οφέλη της διαλειμματικής περιλαμβάνουν:

  • βελτιωμένη υγεία του εντέρου
  • καλύτερος ύπνο
  • μειωμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης
  • χαμηλότεροι δείκτες φλεγμονής (που συνδέονται με πολλές χρόνιες παθήσεις)

1.Η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε απώλεια βάρους;

Σε αρκετές βραχυπρόθεσμες μελέτες, οι άνθρωποι έχασαν βάρος όταν δοκίμασαν διαλειμματική νηστεία. Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότατα η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι χαμηλότερη. Βέβαια, για μερικούς ανθρώπους, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μένουμε νηστικοί για κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα παράγει περισσότερη από την ορμόνη της πείνας γκρελίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής μετά τη διακοπή της περιόδου νηστείας. Επομένως, το να τρώτε υγιεινά και να γνωρίζετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε εξακολουθεί να είναι σημαντικό εάν επιλέξετε να δοκιμάσετε κάποια μορφή διαλειμματικής νηστείας.

2.Είναι ασφαλής η διαλειμματική νηστεία;

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ασφαλής για υγιείς ενήλικες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν τι θα συνέβαινε με την τήρηση αυτού του είδους νηστείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου η διαλειμματική νηστεία δεν θα ήταν κατάλληλη:

  • εγκυμοσύνη
  • διαβήτης τύπου 1
  • ιστορικό διαταραγμένης διατροφής
  • άγχος ή κατάθλιψη

Επομένως, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας  εάν έχετε προβλήματα υγείας ή ανησυχίες.

3. Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου;

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι ακόμα υγιεινή και ισορροπημένη. Έτσι, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, φρούτων, άπαχων πρωτεϊνών, υγιεινών λιπαρών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Θα πρέπει να τρώτε αρκετά ώστε να εξασφαλίζετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να εκτελείτε τις καθημερινές σας εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα μοτίβα διαλειμματικής, όπως η νηστεία εναλλάξ ημέρας, μπορεί να τους κάνουν να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, επομένως το μοτίβο 16:8 θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείτε.

Γενικότερα, θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή μειώνοντας την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και τροφών υψηλής επεξεργασίας. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε διαλειμματική νηστεία, τότε βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο μοτίβο για εσάς και δώστε προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πίσω →