1. Προωθεί την απώλεια βάρους

Ένα σημαντικό όφελος για την υγεία από την  διαλειμματική νηστεία είναι στην πραγματικότητα ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη διαλειμματική νηστεία από τις παραδοσιακές δίαιτες, επειδή δεν απαιτεί από εσάς να μετράτε σχολαστικά τις τροφές σας και να παρακολουθείτε τις θερμίδες και τα γραμμάρια που καταναλώνετε.

Παρόλο που δεν απαιτεί μέτρηση θερμίδων βέβαια, μελέτες υποδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει στην ίδια απώλεια βάρους με τις συνεχείς περιοριστικές δίαιτες.

Η διαλειμματική νηστεία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη καύση λίπους και τη γρήγορη απώλεια βάρους αναγκάζοντας το σώμα σας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους ως καύσιμο. Όταν τρώτε, το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας και αποθηκεύει ό,τι περισσεύει ως γλυκογόνο στους μύες και το συκώτι σας.

Όταν δεν δίνετε στο σώμα σας μια σταθερή ροή γλυκόζης, αρχίζει να διασπά το γλυκογόνο για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Μετά την εξάντληση του γλυκογόνου, το σώμα σας αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια διασπά για να βοηθήσει το σώμα σας να τροφοδοτήσει τον οργανισμό σας. Αυτό είναι παρόμοιο με τη δίαιτα κέτωσης, στην οποία στερείτε το σώμα σας από υδατάνθρακες και το αναγκάζετε να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.

2. Βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα

Όταν τρώτε, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Η ινσουλίνη δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά όταν έχετε διαβήτη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως κόπωση, δίψα και συχνουρία.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία ωφελεί την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τα καλά ρυθμισμένα και αποτρέποντας τις αιχμές. Η νηστεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για το σκοπό αυτό όταν διαρκεί τουλάχιστον 16 ώρες.

3. Διατηρεί την καρδιά σας υγιή

Μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη, η νηστεία αποδείχθηκε ότι επηρεάζει πολλά συστατικά της υγείας της καρδιάς. Αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη και μείωσε τόσο την κακή χοληστερόλη LDL όσο και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

4. Μειώνει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση σε τραυματισμό. Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νόσο.

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει ακόμη και τη φλεγμονή με καταστάσεις όπως η αρτηριοσκλήρωση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Μια άλλη μελέτη το 2015 ανακάλυψε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια νυχτερινής νηστείας συσχετίστηκε με μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο βοηθά στην υποστήριξη της άμυνας του ανοσοποιητικού.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτές οι μελέτες παρέχουν πολλά υποσχόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών.

5. Προστατεύει τον εγκέφαλό σας

Εκτός από το ότι διατηρεί την καρδιά σας υγιή και αποτρέπει τις ασθένειες, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μερικοί λένε επίσης ότι η νηστεία προάγει την αυτοφαγία, που είναι η φυσιολογική σωματική μας διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα.

6. Μειώνει την αντίσταση στη λεπτίνη (και πιθανώς ομαλοποιεί την πείνα)

Η λεπτίνη, γνωστή και ως ορμόνη κορεσμού, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και βοηθά στο να σηματοδοτηθεί πότε είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Τα επίπεδα λεπτίνης σας πέφτουν όταν πεινάτε και αυξάνονται όταν είστε χορτάτοι.

Επειδή η λεπτίνη παράγεται στα λιποκύτταρα, όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες λεπτίνης που κυκλοφορούν στο σώμα.

 

Πίσω →