Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαλειμματική νηστείαΔιαλειμματική νηστεία και σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών
  • Τι είναι η διαλειμματική νηστεία για το σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών;

Επειδή οι αυξήσεις στο βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, οι γιατροί έχουν συστήσει μια σειρά από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε πολυκυστικές ωοθήκες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, εάν έχετε ήδη το σύνδρομο, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

 

  • Ενδύκνειται η διαλειμματική νηστεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Έρευνες δείχνουν  ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και την καρδιομεταβολική σας υγεία. Επομένως, το κλειδί είναι να προσδιορίσετε μια υγιεινή διατροφή.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έχει άφθονα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Μια θερμιδικά περιοριστική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά αυτό το σχήμα έχει αποδειχθεί δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, μια προσέγγιση διαλειμματικής νηστείας μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η διαλειμματική νηστεία δεν προσπαθεί να περιορίσει το τι ή πόσο τρώτε, μόνο το πότε τρώτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος διαλειμματικής νηστείας μπορεί να είναι ευκολότερη από άλλους τύπους δίαιτας, επειδή οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα πείνας από τις τυπικές δίαιτες που περιλαμβάνουν περιορισμό των θερμίδων, ενώ εξακολουθεί να δημιουργεί αυθόρμητα θερμιδικό έλλειμμα.

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τη διαλειμματική νηστεία. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερα καλή επιλογή για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ικανότητά της να βελτιώνει βιοδείκτες όπως το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το σύνδρομο.

  • Πώς η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών;

Η πλειοψηφία των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και αν δεν είναι υπέρβαρες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματός σας δεν ανταποκρίνονται στις επιδράσεις της ινσουλίνης, η οποία συνήθως βοηθά τα κύτταρά σας να απορροφήσουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά, στα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερη ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση.

Δυστυχώς, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα του των πολυκυστικών ωοθηκών - είναι επίσης ένας σημαντικός οδηγός της πάθησης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να αναγκάσουν τις ωοθήκες να παράγουν περίσσεια τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του εμμηνορροϊκού κύκλου και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

  • Πολυκυστικές ωοθήκες και διαλειμματική νηστεία για απώλεια βάρους

Εκτός από τη ρύθμιση των ορμονών, η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αν και δεν είναι όλες οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες υπέρβαρες, μια διαχρονική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο αυτό έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Η έρευνα δείχνει ότι, στο γενικό πληθυσμό, η διαλειμματική νηστεία είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική στην απώλειας βάρους με τον περιορισμό των θερμίδων και μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης. Εν ολίγοις, η διαλείπουσα νηστεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε πιο υγιή ζωή.

  • Είναι η διαλειμματική νηστεία ασφαλής για όλές τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Για τις περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μερικές γυναίκες για τις οποίες η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί κατάλληλη προσέγγιση. Εάν βρίσκεστε σε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς.

  • Είστε έγκυος ή θηλάζετε
  • Έχετε διαγνωστεί με προηγούμενη ή τρέχουσα διατροφική διαταραχή
  • Έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, λαμβάνετε φάρμακα ή διαχειρίζεστε άλλη κατάσταση υγείας

Πίσω →