Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαλειμματική νηστείαΔιαλειμματική νηστεία και εντερικό μικροβίωμα

Η διαλειμματική νηστεία είναι ουσιαστικά μια άσκηση καθαρισμού όσον αφορά την υγεία, και αυτό γίνεται ολοένα και πιο εμφανές από έναν αυξανόμενο αριθμό εκτεταμένων μελετών. Συνεχίζει να επηρεάζει όλα τα συστήματα ιστών και οργάνων μόλις ξεκινήσει η κίνηση αναγέννησης σε κυτταρικό επίπεδο. Εάν νηστέψετε για 16 ώρες, εμφανίζεται αυτοφαγία. Ομοίως, η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις σε σχεδόν κάθε όργανο και ιστό του σώματος.

  • Πώς επηρεάζει η διατροφή το μικροβίωμα του εντέρου;

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πώς η τροφή επηρεάζει σημαντικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου προτού αναθεωρήσετε τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η νηστεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η νηστεία επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, αν καταλάβουμε πρώτα πώς το μικροβίωμα του εντέρου ποικίλλει καθημερινά, ακόμη και σε ωριαία βάση, ως απάντηση στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με μελέτες, μια σοβαρή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη σύνθεση και τις λειτουργίες της μικροχλωρίδας του εντέρου. Έχει ανακαλυφθεί ότι οι βραχυπρόθεσμες, ακραίες διατροφικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση και τον αριθμό των μικροοργανισμών του εντέρου.

Εκτός από το ότι η κατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα ορισμένων τύπων τροφίμων, προκαλεί ουσιαστικές αλλαγές στο μικροβίωμα, τα τελευταία ευρήματα δίνουν επίσης λόγους να πιστεύουμε ότι η νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

  • Οφέλη της διαλειμματικής νηστείας στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολλά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως ξεκινώντας με πρωινό και τελειώνοντας με βραδινό ή αργά το βράδυ σνακ.

Συνιστάται στη συνέχεια να κοιμούνται για οκτώ ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχουν νηστέψει άθελά τους. Σε αυτή την κατάσταση, η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να ανακάμψει από τη σκληρή δουλειά της για την πέψη των τροφίμων και τη δημιουργία ζωτικών μορίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μικροβιώματα του εντέρου μας και οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας είναι αλληλένδετα. Τα βακτήρια στο σώμα μας επηρεάζουν το κανονικό πρόγραμμα ύπνου μας και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, η στέρηση ύπνου έχει επίδραση στους μικροοργανισμούς στο πεπτικό σύστημα.

  • Πώς γίνεται η αναδιαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου κατά τη διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Υπάρχουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα σε διαφορετικές προσεγγίσεις και νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου σωματικού λίπους και της ευπάθειας σε καρδιομεταβολικές ασθένειες. Μερικά από τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας μπορούν να αποδοθούν σε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη, αλλά οι ακριβείς διαδικασίες είναι ακόμα άγνωστες.

Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου αυξάνοντας την ταξινομική ποικιλομορφία και προωθώντας τη μικροβιακή αναδιαμόρφωση.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αναπτύσσεται μια συγκεκριμένη οικογένεια αναερόβιων βακτηρίων η οποία είναι υπεύθυνη για μια διαδικασία που ονομάζεται βουτυρογένεση στο έντερο και έχει ευεργετικά, μεταβολικά και αντιγηραντικά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας και του περιορισμού της τροφής μπορεί να σχετίζονται με μεταβολές στο μικροβίωμα, και ίσως στη βελτίωση της υγείας.

Πίσω →