Σοκολάτα: είναι υγιεινή τροφή ;

 Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα είναι μια από τις πιο λαχταριστές τροφές. Η δύναμη της να αιχμαλωτίζει αυτόν που την τρώει μπορεί να μην οφείλεται μόνο στη γλυκιά, πλούσια γεύση η στο ότι λιώνει στο στόμα. Για τους ερευνητές η γοητεία της σοκολάτας οφείλεται σε ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και χημικής σύνθεσης καθώς και στα λιπαρά και στα σαχάρα.

 Η σοκολάτα έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών φλαβονοειδων, που είναι φυτικά συστατικά που συναντωνται επίσης στο μαύρο τσάι και σε κάποια φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της χοληστερίνης LDL, της κακής χοληστερίνης.

 Η μείωση των επιπτώσεων της χοληστερίνης LDLμπορεί να βοηθήσει στη προστασία κατά της θρόμβωσης των αρτηριών, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

 Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φλαβονοείδη. Επιπλέον, η σκούρα σοκολάτα περιέχει άλλα αντιοξειδωτικά , που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες θεωρείται ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμη και τα λιπαρά στη σοκολάτα δεν είναι τόσο βλαβερά. Περισσότερα από τα μισά κορεσμένα  λιπαρά είναι στεαρικά οξέα, που δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη του αίματος.

Εάν λαχταράτε σοκολάτα, καλό είναι να ενδίδετε περιστασιακά. Η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί σε μία υγιεινή διατροφή και μπορεί επιπλέον να ωφελήσει. Ωστόσο, προτού ενδώσετε στη γεύση της, θυμηθείτε ότι το μέτρο παραμένει ο κανόνας. Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες.

 

Πίσω →