Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔίαιτα για την μείωση της ΧοληστερόληςΕίναι η χοληστερόλη στα αυγά βλαβερή για την υγεία μας;

Τα αυγά ως τροφή είναι θρεπτικά και νόστιμα αλλά πολλοί τα αποφεύγουν λόγω του ότι «έχουν χοληστερίνη».Ισχύει πραγματικά? Η χοληστερόλη που περιέχουν είναι βλαβερή για την υγεία ή απλά είναι ένας ακόμη μύθος??

Πόσο θρεπτικό είναι ένα αυγό?

Το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμες πρωτεΐνες για τον οργανισμό. Επιπλέον το αυγό αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου, βιταμίνη B2, βιταμίνη B12 και βιταμίνη D.

Τι γίνεται με τη χοληστερόλη?

Ο κρόκος του αυγού παρέχει 200-240 mg χοληστερόλης. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταία ανάλυση ,που δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά μέσο όρο η χοληστερόλη που περιέχεται σε ένα αυγό είναι 186mg και είναι κατά 14% λιγότερο συγκριτικά με την περιεκτικότητα της χοληστερόλης σε αυγά που μετρήθηκε σε παρόμοια ανάλυση από το Τμήμα Γεωργίας το 2002. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στις πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται πλέον στη γεωργία.

Είναι η χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά «κακή»?

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες διεξάγονται όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι τρώγοντας αυγά σε καθημερινή βάση (ένα αυγό την ημέρα) δεν επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα υπό τον όρο ότι η ολική διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά, ειδικότερα των κορεσμένων λιπαρών. Είναι πλέον αποδεκτό από τους επιστήμονες ότι αυτό που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης είναι η κατανάλωση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών και όχι η πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της τροφής.

Ποιοι πρέπει να αποφύγουν τη κατανάλωση αυγών?

Δεν πρέπει να καταναλώνονται αυγά από εκείνους που έχουν αλλεργία στα αυγά. Τα ασπράδια των αυγών ειδικότερα είναι κλασσική αλλεργιογόνος πηγή.

Πόσες θερμίδες περιέχει ένα αυγό?

Ένα βραστό αυγό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες ,ανάλογα με το μέγεθός του. Παρόλο αυτά οι θερμίδες αυξάνονται όταν χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά στο μαγείρεμα όπως λάδι ή τυρί. Για παράδειγμα ένα τηγανητό αυγό έχει 150 θερμίδες ,καθώς μια ομελέτα με ένα αυγό και πατάτες ή τυρί έχει 200-250 θερμίδες.

Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώσουμε σε μία εβδομάδα?

Για αυτούς που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και ένα αυγό την ημέρα, αλλά πάντα ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Για αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερόλη, συνιστάται να μειώσουν την κατανάλωση αυγού αλλά όχι να το εξαλείψουν από την καθημερινότητά τους. Συνιστάται να καταναλώνονται 2-4 αυγά την εβδομάδα (καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι σε ένα μεμονωμένο γεύμα).

Αληθεύει ότι η κατανάλωση αυγών βοηθάει στη μείωση του βάρους?

Το αυγό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα σε πολλές δίαιτες απώλειας βάρους. Πράγματι, συμφώνα με σειρά έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «FASEB» το 2007, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθάει στη μείωση του βάρους πολύ περισσότερο από άλλες τροφές! Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι καθώς περιέχει λίγες θερμίδες ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλο κορεσμό, γεγονός που μειώνει την μετέπειτα κατανάλωση θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τι συμβαίνει με την κατανάλωση αυγών και τα παιδιά?

Οι παιδίατροι συνιστούν να καταναλώνουν τα παιδιά 4-5 αυγά την εβδομάδα ,καθώς πρέπει να λαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλα τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας και πουλερικά. Με άλλα λόγια η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν είναι απαραίτητη.

Ο κρόκος του αυγού εισάγεται στη διατροφή του βρέφους μετά τον 8ο με 9ο μήνα. Όμως θα πρέπει να είναι βρασμένα καλά για αποφυγή της επιμόλυνσης με σαλμονέλα (εάν υπάρχει αυτό το βακτήριο στο αυγό).

Μετά το πρώτο χρόνο μπορεί να προστεθεί στη διατροφή του παιδιού και το ασπράδι του αυγού. Η καθυστέρηση αυτή του ενός έτους οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι του αυγού ενοχοποιούνται στο να προκαλούν αλλεργίες.

Επιπλέον ,εάν το παιδί έχει ιστορικό από αλλεργίες ,τα αυγά καλό θα ήταν να προστεθεί στη διατροφή του μετά από ένα έτος.

Για πόσες μέρες παραμένουν φρέσκα τα αυγά?

Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 28 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής που αναγράφεται στη συσκευασία .Διατροφικές απώλειες είναι ασήμαντες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εάν τοποθετηθούν στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους.

Πίσω →