Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαβήτης Ενήλικου ΤύπουΥψηλές Συγκεντρώσεις Υδατανθράκων στη Καθημένη Διατροφή Προάγουν τον Καρκίνο

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ορμόνη αυτή είναι ακόμα εξαιρετικά σημαντική για τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι αθλητές κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για να προωθήσουν την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων.

Σε χρόνια βάση, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα επεξεργασμένης ζάχαρης τελικά αναπτύσσουν αντοχή στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να ελέγξουν τον μεταβολισμό τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καρκίνου.

Η διάρκειας 18 ετών, μελέτη υγείας σε νοσοκόμες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα επεξεργασμένης ζάχαρης παρουσίαζαν ποσοστιαία αύξηση των περιστατικών παγκρεατικού καρκίνου κατά 48%. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα - υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, άλιπα κρέατα και μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) - δεν παρουσίαζαν σχεδόν καθόλου περιστατικά παγκρεατικού καρκίνου.

Όλο και αυξανόμενες αποδείξεις, κατευθύνουν στην θέση ότι η μεσογειακή διατροφή  προάγει τον έλεγχο του σωματικού βάρους και εμποδίζει εκφυλιστικές ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος.

 Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για ενήλικες και παιδιά  με βάση την Μεσογειακή Διατροφή. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό.

Πίσω →