Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιαβήτης Ενήλικου ΤύπουΤο λευκο αλευρι αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Το λευκό αλεύρι το έχετε καταναλώσει αρκετά συχνά στη ζωή σας. Ακριβώς επειδή είναι κοινό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Στην πραγματικότητα, αυτό έχει μια σειρά από μειονεκτήματα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Τι είναι το λευκό αλεύρι;

Το λευκό αλεύρι είναι αλεύρι σίτου που έχει απογυμνωθεί από τα δύο κύρια συστατικά, το πίτουρο και το φύτρο. Το πίτουρο παρέχει την ίνα που συνήθως βρίσκεται σε ολόκληρους κόκκους, αλλά όταν λαμβάνεται από το αλεύρι σίτου δημιουργεί μια μαλακότερη υφή. Αυτός είναι ο λόγος, αν έχετε ποτέ αντικαταστήσει λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως, το τελικό προϊόν είναι συχνά βαρύτερο και πυκνότερο. Αυτή είναι η ίνα και το προστιθέμενο βάρος των άλλων συστατικών που λείπουν από το λευκό αλεύρι.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από άσπρο αλεύρι!

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου της νόσου, ειδικά όταν πρόκειται για την αντίσταση στην ινσουλίνη και το διαβήτη τύπου 2. Ακόμα κι αν κάνετε μια υγιεινή διατροφή, το άσπρο αλεύρι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καθώς και πολλές άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το φολικό οξύ, που συνήθως προστίθεται στο άσπρο αλεύρι για να οχυρώσουν τους εκλεπτυσμένους κόκκους, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του στήθους. Ο εθισμό στο ψωμί είναι πραγματικά η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης της νόσου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μία μελέτη έχει δείξει ότι ακόμα και αν κάνετε μια υγιεινή διατροφή, τρώγοντας άσπρο αλεύρι μπορεί να επηρεάσει την εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

Το λευκό αλεύρι είναι βαριά επεξεργασμένο!

Η παραγωγή του άσπρου αλευριού περιλαμβάνει απογύμνωση από τις πιο θρεπτικές ιδιότητες του σπόρου: το φύτρο και το πίτουρο. Περιλαμβάνει επίσης την απώλεια βιταμινών Β και σιδήρου, και λευκαίνεται με ένα χημικό μέσο λεύκανσης για να φαίνεται φωτεινό λευκό. Το ίδιο το αλεύρι στερείται της ίνας που βοηθά στο πέρασμα εύκολα μέσα στο παχύ έντερο. Ένα άτομο μετά από μια δίαιτα που περιλαμβάνει άσπρο αλεύρι καθώς και ζάχαρη (κυρίως φρουκτόζη), ή προϊόντα που κατασκευάζονται με αυτά τα συστατικά, αυξάνει τις πιθανότητες τους για την αύξηση βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη, και το διαβήτη τύπου 2.

 

Το λευκό αλεύρι μπορεί να κρύβεται σε ψωμί σίτου!

Το σιταρένιο ψωμί συνήθως είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Τα περισσότερα ψωμιά με σιτάρι περιέχουν "σιτάρι" ως το πρώτο συστατικό. Ωστόσο, αυτός ο όρος, χωρίς το "ολικής αλέσεως" ονομασία που προηγείται, μεταφράζεται σε εκλεπτυσμένη, άσπρο αλεύρι. Το χρώμα είναι συνήθως πρόσθετες χρωστικές ουσίες για να δώσουν το πρόσχημα της ολικής αλέσεως.

 

Πίσω →