Κινδυνεύετε;

Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη και άλλοι όχι .Παρ` όλα αυτά , έχουν ταχτοποιήσει  έναν αριθμό παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο :

 

Διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή διαταραχή αντοχής στη γλυκόζη

Αν οι δοκιμασίες του σακχάρου (γλυκόζης )του αίμα δείξουν πως είστε σε προδιαβητική κατάσταση ή έχετε οριακά διαβήτη, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη .

Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Η πιθανότητα να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 1 ή 2 αυξάνεται, αν έχετε ένα γονέα, αδελφό ή αδελφή με τη νόσο .

Υπερβολικό βάρος

Το να είστε υπέρβαροι αυξάνει σημαντικά τον κινδύνου να εμφανίσετε διαβήτη. Η πλειονότητα των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι.

Όσο πιο πολύ λιπώδη ιστό έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα μυΐκά κύτταρα και τα κύτταρα των άλλων ιστών σας στη δική σας ινσουλίνη, ιδίως αν το επιπλέον βάρος είναι συγκεντρωμένο γύρω από την κοιλιά σας (κοιλιακό λίπος).

Ανεπαρκής δραστηριότητα

Όσο λιγότερο δραστήριοι είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Ηλικία  

Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνει με την ηλικία .

Φυλή ή εθνικότητα

Αν και ο λόγος δεν είναι σαφής , άνθρωποι συγκεκριμένων φυλών ή εθνικότητα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη τόπου 2 από άλλους. Βρίσκεστε σερ μεγαλύτερο κίνδυνο , αν είστε Ισπανοί ,Νέγροι , Ασιάτες –Αμερικανοί,  Αμερικανοί, Ινδοί ή από τα νησιά του Ειρηνικού .

Γυναίκες μα ιστορικό διαβήτη κυήσεως

Περισσότερες από τις γυναίκες που εκδήλωσαν διαβήτη της κυήσεως εμφανίζουν αργότερα  στη ζωή τους διαβήτη τύπου 2 .

Γυναίκες που γεννούν τουλάχιστον ένα παιδί με βάρος 4,5 κιλά ή περισσότερο βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο .

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών  (PCOS) οφείλεται σε μια συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες . Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 . Συμφωνά μες την ερευνά ύπαρχοι σχέση μετάταξη PCOS και ινσουλίνης .

Πολλές γυναίκες το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνη στο αίμα και είναι λιγότερο ευαίσθητες στις επιδράσεις της ινσουλίνης από όσο είναι άλλοι άνθρωποι .

Αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδεμιία

Επειδή οι βασικές διεργασίες , που θέτουν κάποιον σε κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, αυξάνουν παράλληλα τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμία , οποιοδήποτε έχει προβληθεί από αυτά θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για διαβήτη . 

Αν διαγνωστεί διαβήτης σε κάποιον με αυξημένη αρτηριακή πίεση , ο στόχος για την αρτηριακή πίεση είναι 130/80 mmHg ή λιγότερο .

Υπάρχει ένδειξη ανεπιθύμητων επιπέδων λιπιδίων – χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων - στο αίμα , αν η ολική σας χοληστερίνης είναι 240 ή παραπάνω , η χοληστερίνης σας με λιποπρωτεΐνες  χαμηλής πυκνότητας (LDLή κακή ) είναι πάνω από 160, η χοληστερίνη σας με λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDLή καλή) είναι κάτω από 40, ή το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας είναι 200 ή υψηλότερο .Τα επιθυμητά επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα , αν έχετε διαβήτη.

 

 

 

Πίσω →