Αν έχετε διαβήτη , κινδυνεύετε περισσότερο από παθήσεις των ούλων και λοιμώξεις. Αν και η πλάκα είναι η βασική αιτία των παθήσεων των ούλων ,ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα μειώνοντας την ικανότητα του στόματος σας να καταπολεμά τα μικρόβια. Ο κακός έλεγχος του ζαχάρου κάνει τα προβλήματα με τα ούλα ακόμα πιο πιθανά. Το καλό είναι ότι με την κατάλληλη φροντίδα τα δόντια σας μπορεί να κρατήσουν για μια ζωή.

Το πόσο συχνά χρειάζεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , την υγεία σας , τα φάρμακα που παίρνεται και την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας. Κάποια άτομα με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε 3 μήνες, ενώ άλλοι μπορεί απλά να χρειάζονται τον ετήσιο έλεγχο.

 

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο :

 

  • Αν έχετε ξηροστομία, δυσκολεύεστε να φάε ή έχετε πόνο σε ένα δόντι ή στο στόμα.
  • Αν δε έχετε κάνει έλεγχο των δοντιών για περισσότερο από ένα χρόνο.
  • Αν παρατηρείτε κακώσεις , πληγές ή εξογκώματα στο στόμα σας.

 

Όταν προγραμματίζεται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο :

 

  • Ενημερώστε τον οδοντίατρο ότι έχετε διαβήτη και μιλήστε του για τα προβλήματα που έχετε με λοιμώξεις ή με τον έλεγχο του ζαχάρου.
  • Φάτε, πριν πάτε στον οδοντίατρο. Η καλύτερη ώρα για οδοντιατρικές εργασίες είναι, όταν το ζάχαρο σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και η δράση του διαβητικού φαρμάκου χαμηλή. Για παράδειγμα, αν παίρνετε ινσουλίνη ,η πρωινή επίσκεψη μετά από ένα κανονικό πρωινό είναι το καλύτερο.
  • Πάρτε κανονικά τα φάρμακα σας πριν από την οδοντιατρική επίσκεψη, εκτός και αν ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας πει να αλλάξετε τη δόση πριν από κάποια οδοντιατρική εγχείρηση .Ο οδοντίατρος μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό σας για το αν χρειάζεται να ρυθμίσετε τα φάρμακά σας για το διαβήτη ή αν χρειάζεται κάποιο αντιβιοτικό πριν την εγχείρηση , για να προλάβετε τυχόν μόλυνση.
  • Περιμένετε , μέχρι να βρίσκεται υπό έλεγχο το ζάχαρό σας, για να κάνετε οδοντιατρική εγχείρηση. Αν οι οδοντιατρικές σας ανάγκες επείγουν και το επίπεδο του ζαχάρου σας δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, μιλήστε στον οδοντίατρο και στο γιατρό σας για την πιθανότητα να κάνετε οδοντιατρικές επεμβάσεις σε ένα νοσοκομείο ή κάποια άλλη μονάδα, όπου θα μπορούν να σας εξετάσουν γιατροί κατά την διάρκεια ή μετά την επέμβαση.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τις κατάλληλες τροφές, με στόχο την ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 2, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, και σύγχρονος την μείωση του σωματικού βάρους σας αν είναι απαραίτητο. Το διατροφικό πλάνο θα είναι προσεγμένο με σκοπό να είναι εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →