Οι βασικές οδηγίες διατροφής για άτομα με διαβήτη είναι απλές. Πρέπει να δίνετε μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, μείωση του βάρους στο ιδανικό για το σώμα, μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, αύξηση της σωματικής δραστηριότητα και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. 

Το 90% των ενηλίκων διαβητικών έχουν το Διαβήτη Τύπου 2 (που επισήμως ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης). Το υπερβολικό βάρος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου γι΄ αυτή τη μορφή διαβήτη. Η κατανάλωση αποφλοιωμένων σιτηρών, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων μπορεί να κάνει ευκολότερη την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες αυτών των τροφών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση το επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.

Εάν πάσχετε από διαβήτη, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσετε καρδιαγγειακή νόσο, για αυτό είναι σημαντικό να περιορίσετε τα λιπαρά στη διατροφή σας και ιδία τα κορεσμένα λιπαρά.

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το μέλι, τα ζελέ, η φρουκτόζη, οι χυμοί φρούτων και τα γλυκά, επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος στον ίδιο βαθμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων στη διατροφή σας, παρά η πηγή τους.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τις κατάλληλες τροφές, με στόχο την ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 2, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, και σύγχρονος την μείωση του σωματικού βάρους σας αν είναι απαραίτητο. Το διατροφικό πλάνο θα είναι προσεγμένο με σκοπό να είναι εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →