Η  ελιά είναι ο καρπός της ελιάς, που αποτελεί και την πρώτη ύλη για την εξαγωγή ελαιολάδου ή / και την παραγωγή του καρπού για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον  Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) , γίνετε η προώθηση της ελιάς για « τη σωστή  πέψη», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυσικά αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, οι ελιές περιέχουν σημαντικές ποσότητες των βιταμινών Α, Ε και σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Είναι πλούσιες σε ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο που είναι το πιο άφθονο, σε μικρότερο βαθμό βρίσκουμε , το κάλιο, το σίδηρο και το φώσφορο.

Προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος: Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό τρόφιμο που συμβάλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας! Λόγω της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και φυτικά έλαια. Οι ελιές έχουν μια ήπια υπακτική δράση και είναι πολύ αποτελεσματικές.

Είναι καλές για την όρεξη: Οι ελιές, συμβάλουν στην τόνωση του εντέρου και ανοίγουν την όρεξη. Δύο ή τρεις πριν το φαγητό σαν σνακ έχουν έως φυσικό αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των γαστρικών υγρών, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την πέψη.

Προάγουν τη ροή των χολικών αλάτων: οι ελιές και το λάδι τους έχουν επίδραση στο χολαγωγό δηλαδή :

  • διευκολύνουν την κένωση της χοληδόχου κύστης, έτσι ώστε να βοηθούν στην περίπτωση της δυσκινησία της χολής (τεμπέλικης χοληδόχου κύστης),
  • χολικής δυσπεψίας (κακή πέψη, λόγω αλλοιώσεων ή προβλημάτων στην κένωση της χοληδόχου κύστης) και
  • όταν υπάρχουν πέτρες στη χολή.

Η κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά συνιστάται με μέτρο. Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, ή οκτώ τεμάχια από πράσινες ελιές ή έξι μαύρες ισοδυναμούν με 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες.

Πίσω →