Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι η διαρκής δίαιτα yo-yo, η υπερβολική προπόνηση και ο περιορισμός της ποσότητας φαγητού που τρώτε μπορεί να έχει επίδραση στην ικανότητα του σώματός σας να μεταβολίζει τα τρόφιμα.

Εκεί έρχεται η «μεταβολική βλάβη», η οποία σίγουρα ακούγεται πιο τρομακτική από ό, τι είναι.

Τι είναι η μεταβολική βλάβη;

Η «μεταβολική βλάβη», ή καλύτερα γνωστή ως «κατάσταση πείνας», είναι το φαινόμενο που αναφέρεται στη φυσιολογική προσαρμογή του σώματος ή στη φυσική αντίδραση σε μακροχρόνιο περιορισμό ή έλλειψη θερμίδων. Αυτό το έλλειμμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, αυξημένων δαπανών θερμίδων μέσω άσκησης ή συνδυασμού των δύο.

Ουσιαστικά, η μεταβολική βλάβη (ή η κατάσταση πείνας) μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματός σας να διατηρήσει την ενεργειακή ισορροπία και να αποτρέψει την πείνα.

Ο τρόπος λιμοκτονίας ήταν μια χρήσιμη φυσιολογική απάντηση για τους κυνηγούς μας και τους προγόνους συλλέκτη για να επιβιώσουν, αλλά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο σύγχρονο περιβάλλον τροφίμων όπου η παχυσαρκία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη.

Η μεταβολική βλάβη είναι ένας πολύ σκληρός τρόπος για να περιγράψουμε αυτό το πολύ λεπτό και περίπλοκο θέμα. Η μεταβολική προσαρμοστικότητα συνήθως αναφέρεται σε μια αλλαγή στο μεταβολισμό κάποιου ατόμου. Αν χρησιμοποιούμε τη λέξη« ζημία »τότε συζητάμε για τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο διαφορετικός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες στο μεταβολισμό.

Άλλες μεταβλητές επηρεάζουν επίσης το μεταβολισμό, όπως τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, τη λήψη μακροθρεπτικών συστατικών (ειδικά πρωτεΐνες), το στυλ άσκησης, τη συχνότητα και την ένταση, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων, τη γενετική προδιάθεση και πολλά άλλα.

Πώς συμβαίνει

Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζετε τα τρόφιμα. Όταν χάσετε πολύ βάρος, η ανταπόκριση προσαρμογής του οργανισμού είναι να αρχίσετε να προσπαθείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και να αυξήσετε τους πόθους για φαγητό.Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια διακοπή των προσπαθειών απώλειας βάρους σας, που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανεπιτυχείς και άθλιοι που εγκαταλείπετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους σας και κερδίζετε το βάρος. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα μεταβολικά προβλήματα οφείλεται στη δίαιτα yo-yo. Δηλαδή δίαιτες τύπου πείνας, δίαιτες μανίας, ακολουθούμενες από μεγάλες περιόδους υπερβολικής κατανάλωσης και, στη συνέχεια, κακής διατροφής.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση είναι να διατηρήσετε την άσκηση.

Ο φυσιολογικός μετασχηματισμός του σώματός σας, ο οποίος περιέχει δεκάδες άτομα, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα και ο εγκέφαλός σας, ερμηνεύουν όλες αυτές τις μεταβλητές, προκαλώντας έτσι μεταβολή του μεταβολισμού που μπορεί να είναι για το καλύτερο αλλά πιο συχνά για το χειρότερο.

Αυτό το φαινόμενο είναι πραγματικό, αλλά εάν αυτή η απάντηση είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να σας αποτρέψει από το να χάσετε βάρος ή ακόμα και να ξεκινήσετε να παίρνετε βάρος παρά τον συνεχιζόμενο περιορισμό θερμίδων, εξακολουθεί να θέλει προσοχή.

Η συνεχής αίσθηση κούρασης και ευερέθιστης συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένδειξη υποσιτισμού. Καθώς τα τρόφιμα τροφοδοτούν τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλό σας, το να είσαι σε μια σταθερή κατάσταση έλλειψης θερμίδων μπορεί να επηρεάσει την ενέργεια, τη διάθεσή σου και την πέψη.

Συνηθισμένα φαινόμενα: κάνετε δίαιτα αλλά δεν φαίνεται να χάνετε βάρος, ξεκίνησα να χάσω βάρος σε αυτή τη δίαιτα που ακολουθώ, αλλά όλα κόλλησα μετά από λίγο, ξεκίνησα αυτή τη δίαιτα που δούλεψε για μένα στο παρελθόν, αλλά δεν λειτουργεί αυτή τη φορά και είναι πραγματικά απογοητευτικό.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε:

 • Αέρια
 • Φούσκωμα
 • Δυσκοιλιότητα και / ή διάρροια
 • Αναρροή ή καύση καρδιάς
 • Χαμηλή ενέργεια ή κόπωση
 • Αυξημένη πείνα και φαγητό
 • Μειωμένη λίμπιντο
 • Οίδημα - κατακράτηση υγρών, ειδικά στους μόσχους ή τους αστραγάλους
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Αύξηση βάρους ή επίμονη απώλεια βάρους
 • Απώλεια μυϊκής μάζας
 • Παρατυπία ή διακοπή των περιόδων στις γυναίκες
 • Χαμηλή ανοσία, επαναλαμβανόμενα και / ή παρατεταμένα κρυολογήματα και γρίπη
 • Διαταραχές ύπνου
 • Αλλαγές στη διάθεση

1. Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση

Δοκιμάστε πιο χαλαρωτικά στυλ άσκησης όπως γιόγκα και περπάτημα. Ενώ είναι ακόμα σημαντικό να γυμνάζετε το σώμα σας σε τακτική βάση, η υπερβολική άσκηση μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειές σας.

Η μείωση της έντασης και της διάρκειας των προπονήσεών σας θα σας κάνει να δείτε διαφορά. Μπορεί να συνεχίσετε να κάνετε κάποιες ασκήσεις δύναμης για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα.

2. Εστίαση σε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή

Αυτό δεν σημαίνει περιορισμό των θερμίδων σας ή αποκλεισμό τροφίμων. Τρώγοντας μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα και φροντίζοντας τον εαυτό σας είναι σημαντικό. Η διατροφή είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας παίρνει τα σωστά μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αντιοξειδωτικά για να αποτρέψετε την περαιτέρω πίεση στο σώμα.

3. Αποβάλλετε το άγχος

Εάν έχετε προσθέσει άγχος από την εργασία, τα οικονομικά, τις ανθυγιεινές σχέσεις και ούτω καθεξής, θα προσθέσει το συναισθηματικό άγχος στο σώμα και θα δημιουργήσει περισσότερη ανισορροπία στο μεταβολισμό.

 

Πίσω →