Η δίαιτα 16: 8 είναι ένας τύπος νηστείας περιορισμένης χρονικής διάρκειας που γίνεται για να επιτευχθεί καλύτερη υγεία ή απώλεια βάρους. (Η διατροφή 5: 2, όπου τρώτε ό, τι θέλετε πέντε ημέρες την εβδομάδα και καταναλώνετε μόνο 500 θερμίδες ή λιγότερο τις άλλες δύο ημέρες, είναι επίσης μια τροποποιημένη μορφή νηστείας). Σχετικά με τη διατροφή 16: 8, ισχύει ότι 16 ώρες κάθε μέρα δεν καταναλώνετε τίποτα πέρα από τα μη ζαχαρούχα ποτά όπως το νερό, τον καφέ και το τσάι και τις υπόλοιπες οκτώ ώρες τρώτε όλα τα γεύματα και τα σνακ σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν αυτό παρακάμπτοντας το πρωινό και τρώγοντας το πρώτο γεύμα τους στη μέση της ημέρας. Κανένα τρόφιμο δεν είναι εκτός ορίων κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμάνε να ακολουθήσουν μια πρωτεϊνική διατροφή για να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους τους. Το πρόβλημα με αυτή τη δημοφιλή μέθοδο είναι ότι δεν παίρνετε αποφάσεις με βάση το πόσο πλήρες ή πεινασμένο αισθάνεστε, αλλά με βάση ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο - μια ρύθμιση που μπορεί να αντιστραφεί μακροπρόθεσμα εάν δεν είστε προσεκτικοί.

Βοηθάει όντως η διαλειμματική νηστεία στην απώλεια βάρους;

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που ακολουθούν μια διαλείπουσα νηστεία και εκείνων που απλά μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων συνολικά. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών αποδεικνύει ότι μια καλύτερη στρατηγική είναι η βελτιστοποίηση της διατροφικής ποιότητας αυτού που ήδη τρώτε (λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη) έναντι νηστείας ή μέτρησης θερμίδων. Επίσης, η επιστήμη υποδηλώνει ότι κάθε πιθανό όφελος από τη νηστεία ανακάμπτεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της περιόδου κατανάλωσης τροφής, στο οποίο οι ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη αλλάζουν ταχύτητες για να σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμα πιο πεινασμένοι από ότι αισθανόσασταν στην αρχή. Ωστόσο, ορισμένοι πάσχοντες μπορούν να επωφεληθούν από την καθημερινή νηστεία εάν δυσκολεύονται να ακολουθήσουν  τις κλασσικές τύπου δίαιτες. Ένα πρόγραμμα νηστείας 16: 8 μπορεί να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος χωρίς να χρειάζεται να μετρήσουν όλες τις θερμίδες που καταναλώνουν. Αυτή η προσέγγιση στη νηστεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει εκείνους που μάχονται άλλα θέματα που σχετίζονται με το βάρος  όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια νέα επιστημονική ανασκόπηση υποδηλώνει ότι ένα σχέδιο 16: 8 νηστείας μπορεί να βοηθήσει το σώμα να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και να μειώσει συνολικά την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα.

Τι επιπτώσεις έχει η διαλειμματική νηστεία στην υγεία;

Μορφές διαλείπουσας νηστείας όπως η δίαιτα 16: 8 βασίζονται στην ιδέα ότι η νηστεία μειώνει το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Θεωρείται επίσης ότι η νηστεία δίνει στα ζωτικά σας όργανα, τις πεπτικές και απορροφητικές ορμόνες και τις μεταβολικές λειτουργίες ένα διάλειμμα. Δεδομένου ότι το σώμα μας εκκρίνει ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα μας να απορροφήσουν τα σάκχαρα, η νηστεία συνδέεται με τη μείωση της ευαισθησίας μας στην αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τη νηστεία με την αύξηση της LDL χοληστερόλης. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη και ναυτία και να προκαλέσει περιόδους χαμηλού σακχάρου στο αίμα και αφυδάτωση. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πίνουν νερό κατά τη διάρκεια των νηστειών, μπορεί να μην είναι αρκετό (υπενθύμιση: ότι το ίδιο το φαγητό παρέχει αρκετό νερό). Υπάρχει ακόμη ανησυχία για τις διαταραγμένες συμπεριφορές διατροφής που μπορεί να προκύψουν από τη διαλείπουσα νηστεία. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ιστορικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές Οι έρευνες δείχνουν ότι η νηστεία για μια χρονική περίοδο που ακολουθείται από ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο για κατανάλωση τροφής οδηγεί τελικά στην υπερκατανάλωση. Η περιορισμένη κατανάλωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Συμπερασματικά

Απλώς δεν είναι εφικτό για πολλούς από εμάς να περιορίσουμε το φαγητό εξ ολοκλήρου για καθορισμένες χρονικές περιόδους για να επιτύχουμε καλύτερη υγεία. Εκτός από το ότι είναι δύσκολο κοινωνικά όταν βγαίνεις με  φίλους οι αυτοεπιβαλλόμενοι κανόνες απλά δεν είναι τόσο θετικοί  όσο η σωστή πληροφόρηση και οι επιλογές που σε κρατάνε υγιή. Είναι καλύτερο να βρούμε τρόπους να τρώμε θρεπτικά στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής. Εάν σκέφτεστε να κάνετε διαλείπουσα νηστεία, καλύτερο θα ήταν να δοκιμάσετε ξεκινώντας και κρατώντας το όσο το δυνατόν πιο απλό: Μην ξαναμπείτε στην κουζίνα σας μετά το δείπνο για τσιμπολογήματα, επιδιώξτε να κοιμηθείτε νωρίς και να ξυπνήσετε νωρίς για ένα πλήρες πρωινό αύριο .

Πίσω →