Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑύξηση του μεταβολισμούΟι επιδράσεις του καθιστικού τρόπου ζωής στο μεταβολισμό σας!

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της αδράνειας στο μεταβολισμό του σώματος. Πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει το μεταβολισμό και το σώμα μας; Ως εκ τούτου, πολλά από αυτά που διαπίστωσαν οι ερευνητές θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής.
Μεταβολική Ευελιξία

Επιστρέφοντας στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε το πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει την μεταβολική ευελιξία του σώματος, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο καλά το σώμα μπορεί να μετατρέψει τους υδατάνθρακες και να τους χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Ένας υγιής μεταβολισμός ευνοεί τη χρήση λίπους ως καύσιμο ενώ είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ακόμα και κατά τη διάρκεια των περισσότερων τύπων άσκησης. Η κακή μεταβολική ευελιξία έχει ως αποτέλεσμα:

  • Αντοχή στην ινσουλίνη ή απώλεια ικανότητας σωστής χρήσης ινσουλίνης και αύξησης του σακχάρου στο αίμα νηστείας
  • Μειωμένη ικανότητα κινητοποίησης αποθεμάτων λίπους και αύξηση του λίπους στο αίμα
  • Αυξημένη εξάρτηση από υδατάνθρακες ή γλυκόζη για καύσιμα
  • Μείωση του τύπου μυϊκού ιστού που καίει λίπος μαζί με την αύξηση του λιπώδους ιστού

Αντοχή στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Όταν το σώμα καθίσταται σε αδράνεια, ο μυϊκός ιστός χάνει την ικανότητά του να μετακινεί τους εισερχόμενους υδατάνθρακες ή τη γλυκόζη από το αίμα στο μυ. Δεδομένου ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλότερα από ό, τι πρέπει, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να πάρει τη γλυκόζη στο μυ. Ταυτόχρονα, το σώμα θα πάρει μέρος αυτής της επιπλέον γλυκόζης και θα τη μετατρέψει σε λιπαρά.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων, το γεγονός ότι ήταν αδρανείς εξακολουθούσε να προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Εάν ένα άτομο είναι σε δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, προσπαθώντας να χάσει βάρος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λίπος για καύσιμα επειδή είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη, μπορεί να διαπιστώσει ότι οποιαδήποτε απώλεια βάρους που θα επιτύχει θα προέρχεται από μύες και όχι από λίπος. Μπορεί να χάσει κάποιο βάρος, αλλά δεν θα είναι πιο λεπτό.

Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έγινε σε υγιή άτομα χωρίς ιστορικό αντοχής στην ινσουλίνη ή διαβήτη. Εάν τα υγιή άτομα επηρεάζονται τόσο πολύ, φανταστείτε πόσο χειρότερο θα μπορούσε να είναι για όσους ήδη εμφανίζουν σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη ή θέματα σακχάρου στο αίμα, όπως εκείνα που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Κινητοποίηση λίπους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η καθιστική ζωή και η αδράνεια, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, αυτό στην πραγματικότητα "κλειδώνει" το λίπος στα κύτταρα του λίπους. Δεν μπορεί να καεί όταν η ινσουλίνη είναι αυξημένη. Παρόλο που το λίπος δεν απελευθερώνεται από τα λιπώδη κύτταρα στο αίμα, οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή εμφανίζουν αυξημένη ποσότητα λίπους ή τριγλυκεριδίων στο αίμα. Δεδομένου ότι το λίπος δεν προέρχεται από τα κύτταρα του λίπους, είναι πιθανό να προέρχεται από τη διατροφή. Οι εισερχόμενοι υδατάνθρακες, όπως συζητήσαμε παραπάνω, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στον μυϊκό ιστό, οπότε μετατρέπονται σε λίπος με αυξημένο ρυθμό, αυξάνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Η καθιστική στάση προκαλεί στους μυς να χάσουν τα μιτοχόνδρια, τα σπίτια ενέργειας του κυττάρου, όπου το λίπος καίγεται. Λιγότερα μιτοχόνδρια, λιγότερη ικανότητα καύσης λίπους. Το σώμα συνεχίζει να καίει τη γλυκόζη, αποθηκεύει περισσότερο λίπος και μειώνει την ποσότητα μυών που έχει. Στην ουσία, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συνεχίζουν να αυξάνονται. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν το γεγονός ότι η αδράνεια συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων και όχι σε ένα αυξημένο μέγεθος των σημερινών λιπωδών κυττάρων.

Συσσώρευση λίπους και απώλεια μυών

Με μειωμένη ικανότητα καύσης λίπους και αύξηση των σημάτων για την αποθήκευση λίπους, μπορείτε να φανταστείτε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγεί σε περισσότερες συνολικές αποθήκες λίπους. Το προσθήκη λίπους μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Το κέρδος λιπών από το καθιστικó αποτέλεσμα έχει ως αποτέλεσμα "γενικά" κέρδη λίπους. Η καθιστική ζωή φαίνεται να αυξάνει την αποθήκευση λίπους σε όλο το σώμα μεταξύ των μυϊκών κυττάρων, στο μυελό των οστών και ακόμη και να συμβάλλει στο μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ. Με υψηλότερά επίπεδα λίπους στο αίμα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης υψηλών επιπέδων οξειδωμένης LDL χοληστερόλης ή πολύ κακής χοληστερόλης, λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL).

Αν και δεν προαναφέρθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι αρκετά πιθανό ότι η αδράνεια θα οδηγήσει σε μια διαδικασία που ονομάζεται transdifferentiation. Η transdifferentiation είναι μια διαδικασία με την οποία ορισμένα από τα κύτταρα του σώματος μπορούν να αλλάξουν ρόλους (π.χ. τα μυϊκά κύτταρα μπορούν να γίνουν λιποκύτταρα). Αυτά τα κύτταρα αλλάζουν τη μορφή τους με βάση το ερέθισμα που παίρνουν από το υπόλοιπο σώμα σας. Αν δεν χρησιμοποιείτε μυς, γιατί να τους κρατάτε; Σκεφτείτε αυτό, καθώς αναθεωρείτε το επίπεδο δραστηριότητας μέσα σε κάθε εβδομάδα. Δίνετε στο σώμα σας τα σήματα που χρειάζεται για να οικοδομήσει ένα υγιές, λειτουργικό σύστημα; Εάν όχι, η λογική εναλλακτική λύση είναι να αυξήσει το λίπος.

 

Πίσω →