Εμμηνόπαυση και Διατροφή

Κατά τη διάρκεια της προ- και εμμηνοπαυσιακής περιόδου οι ωοθήκες ελαττώνουν σταδιακά την παραγωγή τους σε οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Κατά την φάση αυτή παρατηρείται μια μικρή αύξηση του βάρους η οποία ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και οφείλεται

α) στην αύξηση της όρεξης λόγω μείωσης οιστρογόνων και λόγω ψυχολογικών παραγόντων( καταθλιπτικές τάσεις),

β)στην μείωση της φυσικής δραστηριότητας

γ) στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης («καύσεις») λόγω ηλικίας.

Έχει διαπιστωθεί ότι στις γυναίκες μετά τα 45 ο βασικός μεταβολισμός ελαττώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία και η ελάττωση αυτή οφείλεται στην ελάττωση της μυικής μάζας, η οποία αποτελεί τον κύριο ιστό όπου λαμβάνουν χώρα οι καύσεις.

Ο μέσος όρος αύξησης βάρους στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο- η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια- είναι της τάξης των 500 γραμμαρίων το χρόνο.

Έντονες όμως είναι οι αλλαγές που αφορούν την κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα της γυναίκας.

Παρατηρείται αύξηση του λίπους της κοιλιάς, ιδίως του ενδοσπλαχνικού και σχετική μείωση του λίπους των γλουτών.

Παράλληλα, μειώνεται ελαφρά το λίπος στα άνω άκρα και τον θώρακα. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ένα «σωματότυπο» που μοιάζει με τον ανδρικό: μεγάλη κοιλιά, λεπτά άκρα.

Η χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης βελτιώνει τις σωματικές αυτές αλλαγές, ιδίως την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Πρέπει όμως να χορηγούνται με προσοχή μετά από λεπτομερή ιατρική εκτίμηση λόγω πιθανών παρενεργειών τους.

Ιδιαίτερα στις παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν κάποια ποσότητα οιστρογόνων από το υπερτροφικό λιπώδη ιστό, η χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων πρέπει να αποφεύγεται.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο είναι η διατήρηση έντονης σωματικής δραστηριότητας ώστε να συντηρείται ένα καλό επίπεδο «καύσεων».

Αναφορικά με την διατροφή είναι σκόπιμο να ελεγχθούν οι βουλιμικές τάσεις ιδίως αυτές που αφορούν συνδυασμούς λιπαρών-και γλυκών γεύσεων.

Ορισμένες φορές και για μικρό χρονικό διάστημα ίσως να είναι χρήσιμη η χορήγηση των σύγχρονων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (πχ. φλουοξετίνη) τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν και ήπιες ανορεξιογόνες ιδιότητες με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού .

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, έτσι ώστε να έχουν απώλεια βάρους και να μην έχουν καμία αύξηση στον όγκο τους ή στον λιπώδη ιστό τους.  Τα προγράμματα που θα συνθέσουμε είναι πάντοτε προσωπικά, λάβουμε υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα υγείας αν υπάρχουν, με σκοπό το πλάνο διατροφής να είναι εύκολο να το τηρήσετε και να έχετε την μεγίστη απώλεια λίπους .

Πίσω →